“İçimize Sinmeyen Bir İşi Asla Yapmayız”

Murat Tabanlıoğlu, Celal Abdi Güzer ile "Kalebodurla Mimarlar Konuşuyor" dizisi kapsamında yaptığı söyleşide Viyana’da geçirdiği öğrencilik yıllarından AKM’nin yeni projesine kadar geçen süreci ve deneyimlerini anlatıyor.

Murat Tabanlıoğlu, Viyana’da geçirdiği uzun eğitim döneminin kendisi için çok verimli geçtiğini ve tasarım anlayışının oluşmasında büyük rol oynadığını söylüyor. Viyana’da bir mimarlık bürosuyla Viyana Metro İstasyonu projelerinde ve Almanya’da farklı ölçekte işler üzerine çalıştığını sözlerine ekliyor.

Eğitimim dönemim 12 sene sürdü. Ama bütün bu sürede ofislerle hep irtibat halinde oldum.

Yere ait bir tasarım yapmanın kendisi için çok önemli olduğunu belirten Tabanlıoğlu, yapılan projelerini karşılaştırdığında birbirine benzemediğini söylüyor.

Viyana’da 5-6 farklı profesörle birlikte çalıştım. Şevki Pekin, Brigitte Weber ve Ahmet Alataş da Viyana’da okudu ama hepimizin farklı tasarım anlayışları var ve farklı ekollerden geliyoruz.

“İşin bize uygun olması ve bizim işe katacağımız değer, işin kabul sürecinde çok önemli”

Ofiste yaklaşık 200 kişi olduğunu ve ofisin her katının birbiriyle bağlantlı farklı bürolar gibi çalıştığını söylüyor. Tasarımların hep beraber yapıldığını ve kişiler arasında ayrım yapılmadığını da sözlerine ekliyor.

Yeni bilgisayar teknolojileri ile her şeye her an ulaşabiliyorum. İçinde olmasam bile müdahale edebiliyorum.

Tabanlıoğlu insan kaynakları, finans gibi farklı departmanların da ofis bünyesinde olduğunu ve kurumsal yapılanmanın önemine dikkat çekiyor. Yurtdışında çalıştıkları iş ortaklarının da bu mevzuya çok önem verdiklerini vurguluyor.

İş alma sürecinin kendiliğinden ilerlediğini ve zaman zaman yarışmalara da katıldıklarını belirten Tabanlıoğlu, ofis yapısına uymayan birçok işi de reddettiklerini söylüyor.

“AKM’nin cephesinin rekonstrüksiyonu ve iç mekanın tasarımı da yeni bir anlayışla baştan yapılıyor”

AKM projesi tekrar gündeme geldiğinden beri gittiğim her yerde herkes benimle AKM’yi konuşuyor. Her yerde mimarlığın konuşuluyor olması hoşuma gidiyor.

Eski AKM binasının işletme ve anlayış sorunlarından ötürü kapasitesine rağmen tam olarak kullanılmadığını belirten Tabanlıoğlu, yılın her günü kullanılacak yeni bir kültür merkezini şehre kazandırmak için çalıştıklarını söylüyor.

Ana salon ve diğer bütün küçük salonlar meydandan direk ulaşılabilir olacak. Stadyum, Teknik Üniversite ve Atatürk Kitaplığı’nın meydan ile olan zayıf ilişkisi AKM içinde yaratılacak geçişlerle tekrar kurulacak.

İlk hazırlanan proje kapsamında sunulan önerilerin kurul tarafından bazı maddelerinin reddedildiğini dile getiren Tabanlıoğlu, sonrası için teknik altyapının korunduğu ikinci bir proje hazırladıklarını söylüyor.

Yapılan statik kontroller sonrasında AKM’nin depreme karşı dayanıksız olduğunu belirten Tabanlıoğlu, proje için alınan kararlardan bunun önemine dikkat çekiyor.

“Herkes bu projenin bir parçası olmak, bir ucundan tutmak istiyor. İşin bu şekilde sahiplenilmesi çok güzel”

Süreç boyunca sanatçılar ve yöneticilerle görüşen Tabanlıoğlu alınan kararlarda kullanıcı yorumlarına da dikkat ederek süreci yönettiklerini sözlerine ekliyor.

Buranın asıl sahipleri ve burayı işletenler sanatçılar olacak. Biz, onların hayalindeki operayı da ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.

Burası dünya çapında aktivitelerin düzenleneceği bir yer olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın