İç Mekanda Tarım Deneyleri Ürünlerini Veriyor

Hollanda'nın Dronten kentinde bulunan çiftlik, Avrupa'nın en büyük market zincirlerinden birisine, tarımsal LED ışıklandırmasıyla üretilen marullar sağlayacak.

Bu güne kadar, LED temelli aydınlatmayı kullanan düşey bahçeler, sadece araştırma merkezleri veya restoranlara servis yapan özel üreticiler olmuştu. Dronten’deki yeni tesis ise sebze, meyve yetiştiricisi Staay Food Group tarafından inşa edildi ve Avrupa’da ticari faaliyet gösteren ilk düşey bahçe olacak. Tesis, geleceğin daha büyük düşey bahçelerine yönelik testlerde, sürecin optimize edilmesi için kullanılmasının yanısıra Avrupa’nın en büyük market zincirlerinden birisine ürün sağlayacak. Tesisin bu yılın ikinci yarısında faaliyete geçmesi planlanıyor.

900 metrekarelik kapalı alandaki düşey bahçenin, 3000 metrekareden fazla yetiştirme alanı olacak ve tesiste tarımsal LED kullanılacak. Tarım kapalı alanda gerçekleştiğinde, haşeratlar veya zararlı olacabilecek herhangi bir unsur mahsullere ulaşamadığından tarımsal ilaç kullanımına da gerek kalmayacak. 

Staay, en iyi marul çeşidi kombinasyonunu üretmek için gerekli araştırmaları yapmak, ayrıca ürün kalitesini ve verimini arttırmak amacıyla sebze yetiştiricisi Rijk Zwaan ile birlikte çalışıyor.

Düşey bahçeler aynı zamanda gıda tüketiminin yoğunlaştığı kentsel alanlara yakın bölgelerde ve hatta bu alanlar içerisinde üretim yapılmasına imkan sağlıyor. Tüketicilere yakın olan çiftlikler, emisyonları ve nakliyeye bağlı masrafları azaltmaya da yardımcı olacak. Proje yürütücülerinden Grootscholten:

Bu çalışma, artan dünya nüfusuna çözümler sunmak üzerine olan çabalarımızda bize yardımcı olacak. Düşey bahçelerin öneminin artacağına inanıyoruz çünkü gelecekte marul gibi sebze ve meyvelerin, tüketicilerin yerleşim alanlarına yakın bölgelerde üretimine olan ekonomik ve çevresel baskının arttığını görüyoruz.

Benzer tesisler Amerika’da da kuruluyor. Buffalo, New York’ta daha küçük ölçekte bir düşey bahçe birkaç yıldır ticari faaliyetini sürdürüyor. Newark, New Jersey’deki Aerofarms ise şu sıralar, her yıl 900.000 kilogramdan fazla ürün almayı bekledikleri, dünyanın en büyük düşey bahçesini geliştirmekte.

Etiketler

Bir yanıt yazın