Hollanda’daki Woerden Belediye Binası

Hollanda’nın Woerden şehrindeki belediye binası, tasarım ofisi cepezed tarafından sürdürülebilir bir belediye binası olarak yenilendi.

Hollanda’da yenilenen Woerden belediye binası cepezed architects ve cepezedinterieur tarafından tasarlandı. Yenileme projesinin hedefleri arasında azaltma, modernizasyon ve sürdürülebilirlik yer alıyor.

Eski bina topluluğu, Blekerijlaan Caddesi boyunca çeşitli yüksekliklerde ve boyutlarda birbirine bağlı üç bağlantılı ofis bloğu dizisi olarak 1980’lerde farklı aşamalarda inşa edilmişti. Bu yapılar bir araya getirilerek tek bir hacim oluşturuldu. Eski binadaki belirsizliği ortadan kaldırmak ve bütünlük sağlamak için bazı yapılar yıkıldı ve yeni yapılar eklendi.

Eski belediye binası ferahlığı, gün ışığının akışını ve esnekliği sınırlayan geleneksel, kapalı bir ofis yapısı olarak düzenlenmişti.

Yapıda toplam brüt taban alanı yaklaşık 14.000 m2’den 8.000 m2’ye düşürüldü. Eski endüstriyel salon küçültüldü ve eski giriş binası tamamen ortadan kalktı. Blekerijlaan Caddesi boyunca uzanan ofis bloğu, tamamen saydam bir cephesi olan yeni bir meclis salonu olarak yenilendi.

Orta blok, diğer ofis hacminin yüksekliğine düşürüldü ve uzunlamasına her iki tarafta da tamamen saydam boşluklar oluşturuldu. Belediye binasına yeni girişler eklendi.

Boşluklar belediye binasının genel atmosferinin kalitesinde ve iklimlendirmede büyük bir rol oynuyor. Binaya hava, ışık ve ferahlık getiren boşluklar, aynı zamanda farklı fonksiyonlar ve zemin alanları arasındaki fiziksel ve görsel etkileşimi de kuvvetli bir şekilde arttırıyor. Projenin merkezi temaları arasında açıklık, mekansal deneyim ve bağlantı yer alıyor.

Geleneksel kapalı ofis düzenlemesi tamamen kaldırılarak yerine büyük açık alanlar ve şeffaf bölüntülere sahip odalar yerleştiriliyor. Katlarda maksimum serbest yüksekliğe ulaşılabilmesi için tesisat ekipmanında, borularda ve kablolarda en küçük boyutlar kullanıldı.

Güvenlik sınırları ve yangın bölümlendirmesi, hiçbir yerde netliği ve davet edici atmosferi engellemeyecek şekilde yerleştirildi.

Yeni cephelerin yaklaşık 2 metre genişliğindeki pencere birimleri katların tam yüksekliğine ulaşıyor. Böylece kullanıcılar dışarıdaki yeşil bitki örtüsüyle doğrudan bağlantı kurabiliyorlar.

Esnek Çalışma Alanları

İç mekânda çalışma alanlarının niteliği yeni çalışma yöntemlerine (New Way of Working) göre arttırıldı. Yeni ofisler farklı çalışma alanları için esnek düzenleme imkânı veriyor.

Belediye başkanı da dahil olmak üzere kimsenin kendine ait çalışma alanı bulunmuyor. Çok sayıda oda ve alan çok işlevli olarak düzenleniyor. Komisyon odaları ve idari merkez, olağan toplantı odaları olarak da kullanılabiliyor.

Hafif ve sürdürülebilir malzemeler kullanılarak imal edilen meclis masaları yerlerinden kolayca hareket ettiriliyor ve başka toplantılar için de kullanılabiliyor.

Sakinlik ve odaklanma için daha sessiz alanlar, Blekerijlaan Caddesi’ne bitişik cephe boyunca konumlandırılıyor. Ortak çalışmalar için daha dinamik yerler, yeni merdivenlerin ve buluşma yerlerinin bulunduğu binanın karşısındaki geniş boşlukta yer alıyor.

Kamusal karşılama alanı giriş katının ortasında yer alıyor. Birinci katta yer alan teraslı bir restoran bulunuyor.

İç mekânda Woerden Peyzajı

İç mekânda Woerden kimliğini vurgulayan öğeler kullanılıyor. Hollanda’nın Green Heart olarak nitelendirilen yeşil bölgesinde yer alan Woerden manzarasından esinleniliyor.

Peyzajdaki dar arazilerin yeşil tonları iç mekân düzenlemesine yansıyor. Tarihi arşivlerdeki fotoğraflarda eski görüntüler büyütülerek duvar kağıdı olarak kullanılıyor. Meclis salonundaki büyük avize tarihi Woerden surlarının kıvrımlarına göre tasarlanıyor. 

A +++ Enerji Etiketi

AB enerji etiketi G olan eski yapının yenilenmesi ile alınabilecek en yüksek ikinci enerji etiketi olan A+++ seviyesine çıkarıldı.Yapının bu etikete sahip olması için cephelerde güçlü bir yalıtım, akifer termal enerji deposu ve güneş panelleri için geniş bir yüzey bulunuyor. Yenilenen yapıda gaz kullanılmıyor, yüksek enerji verimliliği olan aydınlatma ve iklimlendirme ekipmanı kullanılıyor.

Yıkım sırasında ortaya çıkan yapı malzemeleri ayrıştırıldı. Bu malzemelerin en az %98’inin geri dönüştürülmesi hedefleniyor.

Çeşitli sürdürülebilirlik önlemlerinin alınması ve brüt taban alanının azaltılması ile enerjiden ve bakım maliyetlerinden büyük ölçüde tasarruf ediliyor.

Bir cevap yazın