Hindistan Kırsalında Açık Kaynaklı Tasarım “Livingboard”

CRA-Carlo Ratti Associati tarafından geliştirilen Livingboard, yerlilerin kendi konutlarını inşa etmelerine olanak tanıyan, açık kaynaklı bir yaklaşımı teşvik ediyor.

Uluslararası tasarım ve inovasyon uygulaması CRA-Carlo Ratti Associati, Hindistan’ın kırsal kesimlerindeki konut koşullarını iyileştirmek için bir “anakart sistemi” olan Livingboard’u geliştirmek için kar amacı gütmeyen bir Hint kuruluşu olan WeRise ile birlikte çalışıyor.

Livingboard, 12 metrekarelik bir odanın (3×4 m) tabanını oluşturan bir evin içine yatay olarak yerleştirilen esnek bir “çekirdek” sistemi. Söz konusu olan bölgenin coğrafyasına ve altyapısına bağlı olarak su depolama ve dağıtımı, filtrasyon yoluyla su arıtımı, atık yönetimi, ısıtma, pillere bağlı olarak elektrik ve wi-fi bağlantısı sağlayabiliyor. Ayrıca yapısal bir bakış açısıyla bakıldığında, binanın üstyapısını altyapıdan ayırarak meydana gelebilecek depremlere karşı koruma sağlıyor.

Livingboard farklı ev tasarımlarıyla uyumlu olduğu için, yerliler evlerinin üzerine inşa edebiliyor, anakartın temel işlevlerinden seçim yapabiliyor, ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda konut yapısına karar verebiliyorlar. Düşük maliyetli ve portatif  malzemelerden yapılan Livingboard, konutun insanlara paketlenmiş ve teslim edilen statik bir birim olmaması, aksine yerlilerin ortak yaratıcıları olduğu devam eden bir proje olarak düşünülmesi gerektiği fikrinin etrafında dönüyor. Bu sayede tasarım sürekli olarak gelişiyor ve kullanıcıların kendileri için en etkili olan özellikleri seçmelerine olanak sağlanıyor. Şu anda Karnataka bölgesi için geliştirilmekte olan pilot ile tarımsal alanların sulanması için evlerdeki gri suyun iyileştirilmesi ve geri dönüştürülmesi, bölgenin düşük iklim koşullarına ve iklim koşullarına cevap verilmesi amaçlanıyor.

Livingboard, 12 metrekarelik bir odanın (3x4 m) tabanını oluşturan bir evin içinde yatay olarak yerleştirilecek esnek bir “çekirdek” sistemdir. Söz konusu olan bölgenin coğrafyasına ve altyapısına bağlı olarak su depolama ve dağıtımı, filtrasyon yoluyla su arıtımı, atık yönetimi, ısıtma, pillere bağlı olarak  PV kaynaklı elektrik ve wi-fi bağlantısı sağlayabilir. Ayrıca yapısal bir bakış açısıyla bakıldığında, binanın üstyapısını altyapıdan ayırarak meydana gelebilecek depremlere karşı koruma sağlıyor.

 

Livingboard, 12 metrekarelik bir odanın (3×4 m) tabanını oluşturan bir evin içinde yatay olarak yerleştirilecek esnek bir “çekirdek” sistemdir. Söz konusu olan bölgenin coğrafyasına ve altyapısına bağlı olarak su depolama ve dağıtımı, filtrasyon yoluyla su arıtımı, atık yönetimi, ısıtma, pillere bağlı olarak PV kaynaklı elektrik ve wi-fi bağlantısı sağlayabilir. Ayrıca yapısal bir bakış açısıyla bakıldığında, binanın üstyapısını altyapıdan ayırarak meydana gelebilecek depremlere karşı koruma sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın