Heatherwick Studio, Tokyo’da Dev Bir Pergola Tasarladı

Japonya’nın en yüksek gökdeleninin yanında konumlanacak olan Heatherwick Studio’nun tasarladığı peyzajlı pergolaların inşaatı, Tokyo’nun merkezindeki Toranomon bölgesinde başladı.

Heatherwick Studio, Tokyo’nun Minato semtinin gelişimi için devasa bitkilerle dolu dev pergola oluşturma fikrine bağlı olarak kamusal alanları ve sayısız düşük katlı bloğu da tasarladı.

Heatherwick Studio’nun kurucusu Thomas Heatherwick konu hakkında şunları söyledi;

“Dünyadaki birçok yeni gelişme kaba ve verimsizce olabiliyorken, şaşırtıcı derecede yoğun miktarda ekili alan ve yeşillik ekleyerek daha insan merkezli bir alternatif sunup sunamayacağımızı merak ettik.”

“Mimari yapı sistemini önemli miktarda doğa öğesi ile birleştirmenin bir yolu olarak, bölgenin yoğunluğu baz alınarak ölçeklendirilmiş bir bahçeli pergola fikrini geliştirdik. Bu konsept, sekiz hektarlık bir Tokyo parçasına kapsayıcı bir mantıkla fikir geliştirmemize izin verirken ayrıca konutlara, ticari kullanımlara, otel, okul ve ibadethane gibi ihtiyaç alanlarına da yer ayırmakta.”

Mori tarafından geliştirilmekte olan bölge sekiz hektarlık alana yayılacak. Ayrıca bölge, Pelli Clarke Pelli Architects tarafından tasarlanan yaklaşık 330 metre yüksekliği ile Japonya’daki en yüksek bina olmaya aday üç gökdeleni de içerecek.

Heatherwick Studio’nun grup lideri Neil Hubbard görüşlerini ekledi;

“Doğal bir vadi içinde, tasarımımız aracılığıyla bu topografyayı vurgulamayı seçtik, gizli bahçelerden çukur avlulara, çeşitli peyzaj alanları oluşturmak için pergola benzeri yapısal sistem kullanan dalgalı bir dizilim oluşturduk. Örülen ve akan plan boyunca, pergola ızgaralarının arasından ailelere yönelik mekanlar ortaya çıkıyor. Tek bir izlenime odaklanmak yerine, keşfedilmeyi bekleyen yüzlerce an ortaya çıkarmayı umuyoruz.”

Sitenin doğu ucundaki üç alçak bina, müze ve galeri ile birlikte ticari birimler, ofisler ve konutlar içerecek. Aynı zamanda kulelerin yanındaki bir dizi podyum binası da daireler, oteller ve dükkanlar için lobileri içerecek.

Kulenin satış alanlarından birinin iç kısmı Sou Fujimoto tarafından tasarlanacak.

The British School olarak adlandırılacak olan ana kulenin yanında inşa edilecek 700 uluslararası öğrenciyi ağırlayan yedi katlı bir okul da stüdyo tarafından tasarlandı. Tüm binalar 700 metre uzunluğunda büyük bir yemek alanı da içeren bir yeraltı yaya tüneli ile bağlanacak.

Heatherwick Studio, tasarımlarında sıklıkla büyük miktarlarda ekili alanlara yer veren bir tasarım ofisi. Stüdyo, Şangay’da 1.000 Trees adı verilen ağaç kaplı binaları geliştiriyor, Singapur’da tasarladığı bir kule ise asma bahçelerle dolu kavisli balkonlarla kaplanacak. Aynı zamanda, Londra’daki 2017’de kullanımı durdurulan Thames’in üzerindeki tartışmalı Bahçe Köprüsü’nü tasarlamıştı.

Kaynak: Dezeen

 

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın