Haritadan Silinen Köylerde Yeni Hayat

Van'da iki yıl önce meydana gelen depremlerde yıkılan kerpiç evlerin yerine inşa edilen çelik konstrüksiyonlu konutlarla modern köyler kuruldu.

Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011’de yaşanan depremlerde Van merkez ile Erciş ilçesine bağlı köylerde enkaz yığınına dönen çok sayıda kerpiç ev, yüzlerce kişiye mezar oldu.

Köylerin adeta haritadan silindiği depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan projeler kapsamında, kerpiç evlerin yerine Evini Yapana Yardım (EYY) modeliyle yenileri inşa edildi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile Afet Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı da fay hattı üzerinde ve dere yatağında bulunan köyleri, daha güvenli bölgelere taşıdı.

Cami, okul, alışveriş merkezi ve oyun alanları bulunan köylerde yapılan çelik konstrüksiyonlu modern konutların tamamlanmasıyla yeni yuvalarına taşınan ve geçimlerini hayvancılıkla sağlayan köylüler için ayrıca evlerinin yakınında ahırlar yapıldı.

TOKİ tarafından “Model köy” olarak inşa edilen Van merkeze bağlı Topaktaş köyü muhtarı Mehmet Emin Mermit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin ardından yaşantılarının tamamıyla değiştiğini belirterek, daha önce dere yatağında bulunan ve depremle yerle bir olan köylerinin yeni yerleşim alanının özenle seçildiğini söyledi.

Mermit, depremde kendilerini yalnız bırakmayan ve yaşadıkları travmayı kısa sürede atlatmalarına yardımcı olan yetkililere teşekkür ederek, yeni evlerinde huzur içinde bir hayat sürdüklerini ifade etti.

“Evlerimize taşındıktan sonra bütün acılarımız dindi, dertlerimizi unuttuk” diyen Mermit, depremden önce 75 hane olan köylerinde hiçbir ailenin mağdur edilmediğini ve yeni kurulan 175 haneli köylerinde ailelere bin metrekare arazi verildiğini dile getirdi.

Topaktaş köyünde yaşayan İzzettin Mermit ise depreme dayanıklı konutlarda yaşamaktan mutluluk duyduklarına değinerek, “Eski köyümüzde kerpiç evde oturuyordum. Yağışlı havalarda damından su akıyordu, sıvası kalkıyordu ve çatısı yoktu. Ailemle adeta rezalet içinde yaşıyorduk. Şimdi bu evlere geçtik hayatımızdan memnunuz. Allah devletimizden razı olsun” dedi.

EYY Modeli

Depremde çok sayıda evin yıkıldığı merkeze bağlı Alaköy’de de vatandaşlar EYY modeli ile ev sahibi oldu.

Muhtar Ragıp Çiçekel, 160 haneli köyde, evleri yıkılan ya da ağır hasar gören 130 hak sahibi aile bulunduğuna işaret ederek, vatandaşların, devletten aldıkları yardım ile kendi istedikleri şekilde evlerini yaptırdığını söyledi.

Hak sahibi 130 ailenin EYY modeliyle yaptırdığı evlerden 15’inin tamamlandığını, 75’inin ise kaba inşaatının bittiğini anlatan Çiçekel, geri kalan evlerin de bu yıl tamamlanacağını dile getirdi.

Çiçekel, deprem gerçeğiyle yüz yüze geldikten sonra evlerini daha güvenli ve modern inşa ettiklerini bildirerek, “Depremde can kayıplarımız oldu, evlerimiz yıkıldı. Ama buna rağmen hayat devam ediyor. Vatandaşlarımız yaptırdıkları evlerde artık güven içinde yaşıyor. Bizlerden desteğini ve yardımını esirgemeyen tüm devlet büyüklerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın