Guggenheim Bilbao 20 Yaşında

Guggenheim Müzesi'nin yirminci yılı kutlamaları için görevlendirilen 59 Productions ekibi, dört gün boyunca süren etkinlikler kapsamında her akşam yirmi dakikalığına müzenin kuzey cephesini süsleyen bir ışık şovu hazırladı.

Fotoğraflar: Justin Sutcliffe

Frank Gehry’nin ikonik yapısı Guggenheim Müzesi, geçtiğimiz Ekim ayında yirminci yaşını kutladı. 11 – 14 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen kutlama programının en ilgi çekici bölümü, Tony ödüllü video ekibi 59 Productions tarafından hazırlanan ışık ve projeksiyon gösterileri oldu. Yapının kuzeye bakan, titanyum kaplı cephesinde gerçekleştirilen yirmi dakikalık performanslar ile, müzenin ve tasarımının hikayesi izleyicilerle paylaşıldı. Halka açık olarak sergilenen bu şovu izlemek için binlerce Bilbaolu toplandı.

Cephedeki kıvrımların gelişigüzel dağılımın, ışığı yakalayabilmek üzerine tasarlandığını ifade etmiş olan Gehry’nin bu açıklamasından ilham alınarak hazırlanan performansta üç mil uzunluğunda fiber optik kablo, yüz yirmi ton ekipman, yüz altmış bin watt hoparlör gücü ve bir milyondan fazla lümenlik aydınlatma elemanı kullanıldı.

Yirmi yıl içerisinde, dünyanın dört bir yanından yirmi milyon kişinin ziyaret ettiği müze, Bilbao’nun kaderini değiştiren ve Bilbao’yu Avrupa’daki önemli kültür merkezlerinden biri haline getiren bir yapı. Müze direktörü Juan Ignacio Vidarte’ye göre, iki ayrı Bilbao var. Biri Guggenheim öncesi, biri de Guggenheim sonrası.

Bu yıl dönümünü kutlamak ve bu anı bize çok yakın olan, müteşekkir olduğumuz vatandaşlarımızla paylaşmak için istisnai bir etkinlik ortaya çıkarmak bizim için son derece önemliydi. Birlikte çalışmamız sayesinde, Bilbao’daki değişimi mümkün kıldık ve dünyaya sanatın her şeyi değiştirebilme gücü olduğu mesajını verdik.

Etiketler

Bir yanıt yazın