Genç Mimarlar Moda’ya Salıncak Kurdu

“Mahallede Karşılaşmalar” temasıyla Moda sokaklarını sanat eserleriyle buluşturan Red Bull Art Around’da bu yıl üniversite öğrencilerinin de bir projesi yer alıyor.

Bir grup mimarlık öğrencisi ile yeni mezun mimarlar tarafından kurulan Plankton Project’in MAKARA isimli çalışması Moda Caddesi’nden geçen insanlara farklı bir deneyim yaşatmayı amaçlıyor.

Sanatı sokakla buluşturan Red Bull Art Around, ikinci yılında İstanbul’un tarihi semtlerinden Moda’yı seçti. “Mahallede Karşılaşmalar” temasıyla gerçekleşen etkinlikte 11 sanatçının 11 eseri Moda sokaklarında sanatseverlerle buluşacak. Küratörlüğünü Amira Akbıyıkoğlu’nu üstlendiği Red Bull Art Around Moda’da Berk Çakmakçı, Cem Dinlenmiş, Esk Reyn, Hacer Kıroğlu, Hera Büyüktaşçıyan, İrem Günaydın, Lara Ögel, Nihat Karataşlı, Onur Atay ve Özge Topçu gibi sanatçıların üretimleri sergileniyor. Bu yıl etkinliğin bir diğer özelliği de TAK işbirliğiyle gerçekleşen bir seçim sürecinin ardından bir üniversite projesine de yer vermesi.

MAKARA moda, 42 başvuru arasından seçildi
Red Bull Art Around’da sergilenecek olan MAKARA Projesi’nin de katıldığı yarışmaya, üniversitelerin güzel sanatlar, tasarım ve mimarlık fakültelerinde okuyan öğrenciler ve geçtiğimiz iki yıl içinde mezun olmuş genç tasarımcılar tarafından toplam 42 başvuru yapıldı. Yarışmanın kazananı 2015 yılının Haziran ayında bir grup mimarlık öğrencisi ile yeni mezun mimarlar tarafından kurulan Plankton Project oldu. Ekipten Moda Caddesi üzerinde bulunan revaklardaki iki sütunun arasında kalan alanın değerlendirilmesine yönelik bir çalışma istendi. Moda Caddesi’nin sadece geçiş için kullanılıyor olmasını sorgulayan ekip, yayaların Moda’yla ve birbirleriyle ilişki kurmasına izin veren bir kent mobilyası geliştirdi. MAKARA moda kentsel çevrenin alışıldık alanlarına yapılacak küçük müdahalelerle nasıl farklı anlamlar kazanabileceğini ve insanlara her zamankinden farklı bir deneyim yaşatılabileceğini sorguluyor. Üstelik birden fazla kişinin aynı anda kullanabileceği MAKARA moda insanların birbirleriyle etkileşime girmesine de fırsat tanıyan bir proje.

Ovacıklılar için otobüs durağı
Plankton Project’in ilk alternatif projesi MAKARA moda değil… Küçük ölçekte işlerin büyük etkiler yaratabileceğine inanan tasarımcıların bir araya gelerek üretim yaptığı grup; ilk projesini alternatif belediyecilik anlayışına sahip Ovacık Belediyesi ile gerçekleştirdi. Ekibin tasarım ve uygulamasını üstlendiği DURAK: ovacık projesinde halkın ihtiyaçları doğrultusunda, yerel ustaların rehberliğinde otobüs durakları inşa edildi. Gönüllükle süren bu çaba, Ovacık halkının ihtiyaç duyduğu durakları inşa etmenin ötesinde, yeni mezun mimarlara ve akademik eğitimine devam eden mimarlık öğrencilerine de önemli bir deneyim olanağı sundu. Ekip, o günden beri farklı kolektiflerle işbirliği içinde çalışmalarına devam ediyor. Plankton Project’in sürdürdüğü işler arasında; AÇIK ŞANTİYE: beyköy, KAP-KÜP, BARAKA: yedikule bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın