Gaz Depoları Yarışmasını Düşük Maliyetli Konut ve Stüdyo Önerisi Kazandı

Londra tabanlı stüdyo Outpost, RIBA'nın düzenlediği, İngiltere'de kullanılmayan gaz depolarının nasıl yeniden işlevlendirileceğine dair yarışmayı, ekonomik konut ve çalışma mekanları konseptli projesiyle kazandı.

Projenin planlarından; gaz deposunun çelik kafes çerçevesi yıkıldıktan sonra kalacak olan dairesel bir kuyunun etrafında sıralanmış bir dizi üçgen çatılı yapı okunabiliyor. Dışarıdan tek bir yükseklikte ve az katlı görülen bloklar, yapının çukura doğru inmesiyle 4 kata kadar çıkabiliyor.

Yarışmada güçlü rakipleri eleyen Outpost şöyle diyor: 

İngiltere’de, az gündeme gelse dahi, düşük maliyetli konut eksikliği var. Aynı zamanda kasabalarımızdaki ve şehirlerimizdeki ekonomik atölyeler, stüdyolar ve çalışma alanları da yeterli sayıda değil. Bu ulusal soruna cevap veren basit ve ekonomik bir öneri geliştirme imkanı gördük.

Tasarımın son halinin planları henüz olmasa da Robin Sjoholm stüdyonun bu yeniden işlevlendirme imkanı üzerinde çalıştığını belirtiyor.

RIBA Competitions’ın düzenlediği yarışma; İngiliz gaz ve elektrik ağı National Grid için mimarların, İngiltere’deki yüzü aşkın gaz deposu arazisinin yeniden düzenlenmesi için öneriler geliştirmelerini bekliyor. Gazdepolarında; gazın yeraltında depo edilebilmesi için kullanılan ana boru ağı, teknoloji geliştiği için işlevsiz kalıyor.

RIBA’nın jürileri Output’un karma kullanım tasarısını İngiltere’nin düşük maliyetli konut ve çalışma alanı eksiliği için sürdürülebilir, modüler ve uygun maliyet yaklaşımından dolayı seçti.
Faulkner Browns Architects’ten RIBA danışmanı Russ Davenport proje için şunları söyledi: 

Temel strüktürden inşa etme kararı, ahşap çerçeve iç duvarların etkin astarlanması, modüler inşa oldukça yaratıcı ve faydacı, tırtıklı çatı kaplaması özgün ama tanıdık ve yerli bir görünüş sunuyor. Başarılarının sırrı problemin özüne ve  gazdeposu stoğunu esas alıp ülke için kolayca sürdürülebilir bir gelecek sağlanabilecek çözüme büyük bir itinayla yaklaşmış olmalarıdır.

Etiketler

Bir yanıt yazın