Fransa’da Yenilikçi Bir Topluluk Merkezi: Agora

Yakınındaki demir yolundan referanslar içeren Agora, yenilikçi bina programı sayesinde kentsel yaşamı canlandırıyor ve kamusal alan kullanımını arttırıyor.

Ropa & Associés Architectes tarafından Fransa, Metz’de tasarlanan iddialı ve yenilikçi binanın programında topluluk merkezi, medya kütüphanesi ve sayısal ortamda çalışma alanı bulunuyor.

Renkli ve açık mimarisiyle Agora, bölgenin çekim merkezi haline gelmeyi hedefliyor. Her yaştan mahalle sakini için erişilebilir olan projede kullanımlar melezleştiriliyor.

Ropa & Associés Architectes, binanın programını geliştirirken işlevsel netliği, kullanım kolaylığını ve üçüncü yer (third place) kavramıyla ilişkili olarak mahallenin kentsel yaşamını yeniden canlandırmayı hedefliyor.

Kamusal alanların kullanımı teşvik ediliyor. Yol gösterici bir ilke olarak uygulanan saydamlık, binadaki farklı kullanımların caddeden görünürlüğünü sağlıyor. Binanın güney tarafındaki kamusal alan merkezi bir buluşma yeri tanımlıyor.

Binanın kuzeyindeki eğimli arazide, günde yaklaşık 230 tren geçişi olan bir demir yolu bulunuyor. Demir yolunun gürültüsü bina kabuğu tasarımında alınan akustik önlemlerle en aza indiriliyor.

Doğrusal yapının tasarımı demir yolu unsurlarından referanslar içeriyor. Cephede demir yolundaki hareketliliği çerçeveye alan pencereler, trenleri anımsatan kinetik bir dekor olarak kullanılıyor.

Binanın girişinde ziyaretçileri çok çeşitli bir program karşılıyor: kafe, okuma ve danışma alanları, herkese açık yemek salonu ve gastronomi eğitimi için bir atölye. Mekanlar merdivenlerin çevrelediği avlu etrafında düzenleniyor.

Taşıyıcı sistem tasarımında betonarme ve çelik çerçeve kullanılan yapıda doğal ya da parlak kırmızı tonlardaki ahşap, düz ya da dalgalı biçimlerde kullanılıyor. Korkuluklarda paslanmaz çelik tel örgüsü ve kat yüksekliğinde pencereler kullanılıyor.

Birinci katta spor alanı, multimedya teknolojisi ile donatılan okuma ve çalışma alanları, Fab-Lab ve görsel sanatlar galerisi yer alıyor. Özel tasarım mobilyaların kullanıldığı en üst kattaki yetişkinler için okuma alanı, deneysel açık hava bahçesine açılıyor.

Möbius şeridinden esinlenilerek tasarlanan iç ve dış yollar bükülerek çeşitlendiriliyor. Ağaç dallarının hizasında yükselen yaya köprüleri ve merdivenlerle bahçe eğlenceli bir açık hava sahnesine dönüşüyor.

Geniş saçaklar, açık hava etkinliklerinde kullanılabilecek alanda görüşü engellemeden güneşten koruma sağlıyor. Yapı kalınlığı ve geniş saçaklar nedeniyle oluşan gölgeyi dengeleyici olarak gün ışığı yapı çekirdeğinden içeri sızıyor.

Medya odasının kırmızı küpüne takılan ekran, film gösterimleri, spor etkinlikleri gibi açık hava faaliyetlerine katkı sağlıyor. Kırmızı küpün içinde kültürel faaliyetler için tam donanımlı sahne bulunuyor. Kırmızı küp gösteriler, halka açık okumalar, sanatsal sunumlar ve Micro-Folie Metz projesi için tasarlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın