Frank Lloyd Wright’ın Marilyn Monroe ve Arthur Miller İçin Tasarladığı Ev

İnşa edilmemiş bazı tasarımlar, yarattıkları umutlar ve yarıda kalma nedenleri ile beraber güçlü bir hikaye anlatır. Frank Lloyd Wright'ın Marilyn Monroe ve Arthur Miller için tasarladığı ev de bunlardan biri.

Miller ile birlikte yaşamaya başlamasının ardından Monroe, Wright’tan yeni bir ev tasarlamasını istemiş. Birbirine zıt karakterlere sahip Monroe ve Miller ikilisinin istekleri ve kişilikleri arasındaki çatışma, bu evin planlarına da yansımış. 

Wright’ın önerdiği tasarımın merkezinde, çapı neredeyse 20 metreyi bulan, pencereleri ile gün ışığını içeri alan kubbeli bir çatı ile üstü kapatılmış dairesel bir oturma odası bulunuyordu. Heybetli sütunlarla çevrili salonun cam kapıları, bir tepe yamacına doğru konumlandırılmış yüzme havuzuna açılıyordu.

Tasarımda çok sayıda konuk odası önerildi. Çiftin kendi yaşam alanları olarak kullanabileceği odaların yapının ikinci katında olması planlandı, ancak günümüzde bu katın planlarına ulaşılamıyor. Yapı cephesinde tekrar eden daire motifleri ise, Wright’ın tasarımında göze çarpan detaylardan biri.

Monroe ve Wright maliyetleri göz ardı etmiş olsalar dahi, ilişkide Miller daha tutumlu olan taraftı ve “dünyayı etkileyecek, özenle tasarlanmış bir ev” fikrinden pek de hoşlanmadı. İhtişamlı Hollywood partilerine harika bir şekilde ev sahipliği yapabilecek bu proje ne Miller’ın aradığı sakin ve huzurlu yaşam tarzına, ne de bütçesine uygundu. Böylece planlar iptal edilmiş oldu.

Archilogic, hazırlamış olduğu 3D model ile Frank Lloyd Wright’ın hayata geçememiş bu projesini detaylı olarak inceleyebilmeyi mümkün kılıyor. 

Miller’ın anı yazıları sayesinde şahsi fikirlerini biliyoruz, ancak Monroe’nun evi nasıl bulduğu ve bu evde nasıl bir gelecek planladığı hakkındaki sorular cevapsız kalıyor. Ev planı incelendiğinde, çiftin ayrılmasına sebep olan temel şeyin aralarındaki karakter uyuşmazlığı olduğunu söylemek pek de zor değil. Monroe, kocasının entelektüel dünyasına uyum sağlamayı umut ederken, beş yıllık evliliklerinin ardından ikili yollarını ayırmıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın