Francis Kéré Tasarımı Pavyon

Francis Kéré’nin dere kenarındaki kavak ağaçlarının arasında tasarladığı Xylem, Mali’de yaşayan Dogon halkının geleneksel mimarisinden esinleniyor.

Fotoğraflar: Tippet Rise/Iwan Baan

Mimar Francis Kéré tarafından ABD’nin Montana eyaletindeki Tippet Rise Sanat Merkezi arazisinde tasarlanan Xylem’in açılışı 13 Temmuz’da yapıldı. Pavyon kavak ağaçlarının arasında yer alıyor.

Ağacın yapısındaki hayati iç katmanları ziyaretçilere hatırlatan Xylem, odun borusu (ksilem) anlamına geliyor. Ziyaretçiler buraya toplantı yapmak, dere kenarındaki kavak ağaçları manzarasını seyretmek ya da yalnız kalıp düşünmek için geliyor.

Xylem’in yapımında yerel ve sürdürülebilir kaynaklar olan Pinus ponderosa ve Pinus contorta çam türleri kullanılmış.

Kéré, tasarımda Mali’de yaşayan Dogon halkının toguna adını verdiği geleneksel yapıdan esinleniyor. Ahşap sütunlu bir sığınak olan toguna, çatısındaki ahşap ve hasır katmanları sayesinde güneşten koruyor ve mekânın havalandırılmasını sağlıyor.

Oturma alanın üzerinde ışık-gölge oyunu yaratan dikey kütükler, Xylem’in çatısını oluşturuyor.

Oturma elemanlarının organik biçimleri çevredeki dalgalı topoğrafyanın yanısıra Tippet Rise kurucu ortağı ve sanatçı Cathy Halstead’in mikroskobik yaşam biçimlerine dayanan soyut resimlerinden ilham alıyor.

 

Kéré’den Mali Esintileri Taşıyan Bir Pavyon

Etiketler

Bir yanıt yazın