Foster + Partners, Mekke’ye Lüks Otel Kompleksi Yapacak

Foster+Partners, Mekke’de hacılara konaklama sunmak amacıyla tasarlanacak kule kompleksi için açılan yarışmayı kazandı.

Ofisin tasarladığı kompleksin, Haramain Yüksek Hızlı Tren İstasyonu ve Mescid-i Haram arasında inşa edilmesi planlanıyor. Karma kullanımlı bir plana sahip olacak kompleks, Mekke’nin sayısı hızla yükselen ziyaretçilerinin konaklayabileceği lüks otelleri ve apartman dairelerini içeriyor.

Kompleksin tasarımında, geleneksel Arap evlerinin kademeli yerleşme planından ve kenti çevreleyen dağlık arazi şeklinden yola çıkılmış.

Planda, bütün odaların ve apartman dairelerinin yönleri ve kotları, ana odak noktası olan Kabe’yi görecek şekilde kurgulanmış. Odalarda Kabe ve Mescid-i Haram’ı direkt gören bölümler, ibadet yeri olarak ayrılmış.

Konaklama yerinden Kabe’ye doğru giden yolda da, yolculuğa görkemli bir atmosfer katmak amaçlanmış. Yeni oluşturulan topografyayla entegre yaya rampası, yolcuları doğal ışıkla aydınlanmış mekanlardan geçirerek Mescid-i Haram’a götürüyor.

Ofisin ortaklarından Luke Fox, tasarımlarının “alçakgönüllü lüks” felsefesini ve abartısız bir gelişme arzusunu takip ettiğinden bahsetmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın