Florence Knoll Bassett Vefat Etti

Modern açık plan ofis tasarımına öncülük eden, 20. yüzyıl tasarımının en etkili figürlerinden birisi olan, Florence Knoll Bassett 25 Ocak'ta 101 yaşında vefat etti.

Knoll mobilya markasının çığır açan planlama biriminin kurucusu olan Florence Knoll Bassett (doğumdaki ismi Florence Margaret Schust), 20. yüzyıl tasarımında en etkili figürlerden biri olarak kabul ediliyordu.

Michigan’daki Eliel Saarinen tarafından tasarlanan Kingswood Kız Okulu’nda okudu ve binayı tasarlayan Finlandiyalı mimar Eliel Saarinen’in radarına girdi. Bu, daha sonra Eliel’in oğlu Eero da dahil olmak üzere, Saarinen ailesiyle ömür boyu süren bir ilişkinin başlangıcıydı. Bu ilişki, Saarinen’in ders verdiği ve Alvar Aalto’nun etkili bir figür olduğu Cranbrook Sanat Akademisi’nde mimarlık öğrenmesine öncülük etti.

Ayrıca, Marcel Breuer ve Walter Gropius’un ders verdiği Massachusetts Institute of Technology, Ludwig Mies van der Rohe’nin ders verdiği Illinois Teknoloji Enstitüsü’nde eğitim gördü.

Mezun olduktan sonra Knoll Bassett, mimarlık pratiği yapmak üzere New York’a taşındı ancak Hans Knoll’la evlendikten sonra Stuttgart merkezli bir mobilya şirketine mirasçı oldu. Knoll çifti Avrupa tasarım estetiğini ABD’ye getirmek için birlikte çalışmaya başladı.

Knoll firması olarak Mies van der Rohe’nin “Barcelona” sandalyesinden, Eero Saarinen’ın “Tulip” sandalyesi ve masasına kadar, yüzyılın en iyi bilinen tasarımlarından bazılarını pazara sundular.

Etiketler

Bir yanıt yazın