Ezber Algıları Yıkmayı Deneyen Bir Proje

PDG Mimarlar tarafından tasarlanan Beylikdüzü Cumhuriyet Caddesi projesinin ilk etabında sona yaklaşılıyor.

2014 Yerel Seçimleri’nin ardından stratejik plan hazırlayan Beylikdüzü Belediyesi’nin almış olduğu üst ölçek kararlara uygun olarak “çamlık bölgesi” için PDG Mimarlar tarafından tasarlanan proje uygulamaya geçildi.

Tasarımda E5 Karayolu’nun soğuk çehresine karşın metropol içinde kalan nadir yeşil alanlardan biri esas alınarak / korunarak yapıların tasarlanmasına ve peyzajın da aynı fikri desteklemesine karar verildiği gözlenirken “yeşile dokunmak” teması baz alınarak yeşil doku (mevcut çamlık bölgesi) ile mevcut meydanın tek bir vücut haline gelmesinin amaçlanmış.

PDG Mimarlar projeyi şu şekilde anlatmakta;

Cumhuriyet Caddesi kurgusunun tanımlandığı ilk etap olan tasarım alanında mevcut ‘çamlık’ bölgenin kullanabilirliği ve yaşama dâhil olduğu süreci arttırmak hedeflenmiştir. Günlük aktif kullanılabilecek yaya akslarının yanı sıra çamların altında yeşille iç içe ‘duraklama’ noktaları tasarlanmıştır.

Açık Müze / Kütüphane

Adına yakışır biçimde Türkiye Cumhuriyeti’nin 1915-2015 döneminin varlığını anlatmayı hedefleyen projenin 7 ana dönüm noktası bulunmaktadır. İnsana önem veren ve ölçeği saptırılmamış ürünler elde etmeyi hedefleyen projenin asıl işlevi ise bir açık hava müzesi olmasıdır. Proje alanı içerisinde bu sürecin 1915-1938 dönemine yer verilecektir. Proje alanında 100 yıllık sürecin karşılama mekânı bulunmaktadır. Bu bölüm tüm aksın varlığını simgelemektedir. 1915 Çanakkale Zaferi ile beraber bir milletin bir çatı altında toplanın bir olup bir yola girmesini simgelemektedir. Aksı boyunca kiokslarda ve bilgilendirme panellerinde dönemsel çalışan küratörlerle konu zenginliği yakalanıp ‘ezber’ algıyı ortadan kaldırmak hedeflenmektedir.

Alandaki yaya aksları boyunca 1915-38 dönemi hakkındaki verilerin meraklı gözlerle buluşması öngörülmektedir. Özel olarak tasarlanan bilgilendirme panoları, oturma elemanları, duraklar, medya fasadları gibi birimler döneme damgasını vuran farklı konuların (moda, mimarlık, resim, heykel, seramik, edebiyat, spor, vb.) sergilemesine yardımcı konumda durmaktadırlar. Bunların yanı sıra gazete bayisi, Atatürkçü Düşünce Derneği, hediyelik eşya satışı, bilgilendirme ofisi, kapalı sergi alanları gibi sosyal duyarlılığı olan işlevler de 3×6 metrelik akslara yerleşmektedir. Arsa boyunca var olan %4’lük eğim yer yer amfiler haline gelerek projenin avantajına kullanılmaktadır.

Sergi işlevi hem yeşile dokunan hem günlük yaşamın akışını kesmeyen hem de yapılara (engelli erişimi de dâhil olmak üzere) erişimi kolaylaştıran peyzaj ile desteklenmektedir; yeşil-yarı sert zemin-sert zemin ve tam tersi yöndeki geçişlerle zemin kaplaması doğadan geri kalanları kucaklayan bir anlayışa sahiptir. 

Etiketler

Bir yanıt yazın