Eski Hapishane Binası Sergi Alanına Dönüştü

Treviso'daki eski Habsburg Hapishanesi, uzun yıllar boş kaldıktan sonra, Luciano Benetton'un Imago Mundi koleksiyonuna ev sahipliği yapmak için açıldı. Tobia Scarpa'nın yaptığı restorasyon projesi ardından binanın ismi Gallerie delle Prigioni oldu.

Treviso, Lombardiya ve Venedik’in tamamı, 18. ve 19. yüzyılda Habsburg Hanedanı’nın yönetimi altındaydı. Hapishane ve mahkemenin inşası Treviso kentini kentleştirme çalışmalarının bir parçasıydı.

1835-1950 yılları arasında  kullanılan hapishane binası daha sonra terkedildi. 2013 yılında Luciano Benetton tarafından satın alınarak restore edilmesi için Tobia Scarpa’ya emanet edildi. Gallerie delle Prigioni (ing. Prison Galleries) ismindeki yeni sergi alanı, Imago Mundi adı altında kar amacı gütmeyen, dünyanın her yerinden çağdaş sanatçıların çalışmalarını bir araya getiren bir koleksiyona ev sahipliği yapacak. 


2. kat planı

Scarpa, tarihi hapishane binasının karanlık atmosferini, parlak fikirler-yeni perspektifler edinmek, ilham almak, deneyimi güçlendirmek, bilgilendirme ve etkileşim için yeni bir mekana dönüştürmüş. 


Fotoğraflar: Marco Pavan


Kapıların üzerine gizlenmiş havalandırma kanalları

Tarihi binadaki mimari ve peyzaj kısıtlamaları göz önüne alındığında Scarpa, büyük ölçüde korumacı olan, ancak yeni kültürel amacı için tasarlanmış bir restorasyon gerçekleştirmiş. Zemin katta ve birinci katta yeni koridorlar açılmış, yeni bir merdiven ve asansör ile dikey sirkülasyon elemanları eklenmiş.


1. kat koridorunun eski ve yeni hali

Piazza Duomo’dan yeni bir giriş yapılmış. Süsleme elemanlarına gelince, Scarpa beş dış mekan lambalarından ayrı olarak, modülerliğe dayalı iç mekanlar için basit unsurlar tasarlamış.


Tobia Scarpa’nın eskizi

Etiketler

Bir yanıt yazın