Ege’de Tarih Can Buluyor

Eski yapıların kaybolup gitmesini önlemek için başlattığı çalışmalarını sürdüren Denizli Belediyesi, Sürücü Evi ve Merzeci Un Fabrikası'nı ayağa kaldırmak için harekete geçti.

Yıkılmaya yüz tutmuş Külahçıoğlu Un Fabrikası, İbrahim Çallı Sanat Evi, Konyalıoğlu Konağı, Balcıevi gibi kentin tarihi ve kültürel değerlerini restore ederek gelecek nesillere sunan Denizli Belediyesi, bu kez zamana yenik düşen Sürücü Evi ve Merzeci Un Fabrikası’nı ayağa kaldırmak için harekete geçti. Sürücü Evi’nin restorasyonunun ardından kültür merkezi olacağı açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre 771 adet korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı bulunan Denizli’de yıkılmaya yüz tutan tarihi Sürücü Evi’nin kurtuluşu için çalışmalar başladı. Denizli Belediyesi’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı Sürücü Evi’nin istimlak sorununu çözdü. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Sürücü Evi restorasyonunun 7 ayda bitirileceği kaydedildi. Restorasyonun ardından Sürücü Evi Denizli’nin tarihi ve kültürel mirasları arasındaki yerini uzun yıllar korumayı sürdürecek.

Gelecege Yatırım
Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, tarihi değeri bulunan Sürücü Evi’nin çok hisseli olmasından dolayı istimlak sorununu yaşandığını kaydetti. Zolan, Fesleğen mahallesindeki Sürücü Evi ve Değirmenönü Mahallesi’ndeki Merzeci Un Fabrikası’nın restorasyonuyla ilgili Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan onay alındığını kaydetti. Başkan Zolan, “Amacımız başta yok olmaya yüz tutmuş tarihi ve kültürel miraslarımızı yeniden ayağa kaldırıp gelecek nesillerin de bu değerlerden faydalanmasını sağlamak” diye konuştu.
Başkan Osman Zolan, Sürücü Evi’nin aslına uygun restore edilip kültür merkezi olarak kullanılacağını sözlerine ekledi.

Osmanlı Dönemi
Öte yandan Tire de, kayıp tarihi değerlerinden birine daha kavuşmak için gün sayıyor. Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Osmanlı dönemi mimarisinin en güzel örneklerinden birini taşıyan Yahşibey Camisi’nin uzun süredir kayıp olan tarihi el işleme kapısının ilçeye tekrar geri döneceğinin müjdesini verdi. Uzun yıllardır kayıp olan kapıyı bir dedektif gibi her yerde aradıklarını, izini İzmir Vakıflar Müdürlüğü’nde bulduklarını ifade eden Başkan Çiçek, paha biçilemeyen 600 yıllık bu tarihi eserin, yetkililerle yapılan yazışmaların ardından Ankara’da restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra ait olduğu yere getireceğini söyledi.

Tesadüfen Bulundu
İlçede 400’ü aşkın tescili yapının bulunduğunu kaydeden Çiçek, tarihi kapıyı şans eseri nasıl bulduğunu ise şöyle anlattı, “Yakın zaman önce İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne gittim. Asansörle yanlış kata çıktığımı anladığımda aşağı inerken, bir köşede duran tarihi bir kapı gördüm. Sergilenen kapının görüntüsü, üzerindeki tarihi el işlemeleri ve oymaları bana son derece tanıdık geldi. İşte böylece şans bize güldü ve kapıyı bulduk. Tarihi kapı, 30 yıl önce yetkililer tarafından ‘bakım yapılacak’ diye camiden alınmış. Ondan sonra da tüm çabamıza izini bulamamıştık.”
Tarihi kapının restorasyon çalışmaları için Ankara’ya gönderildiğini kaydeden Çiçek, “Yetkililer, 2 kanat şeklindeki tarihi kapının titiz bir çalışma sonucu uzmanlar tarafından restore edileceğini, ardından da Tire’ye iade edileceğinin sözünü verdi” dedi.

Yahşi Bey Cami
Aydınoğlu Beyliği’ni, 1426 yılında Osmanlı’ya bağlayan Sultan 2. Murat’ın komutanlarından Halil Yahşi Bey tarafından 1429 yılında yaptırılmıştır. 1441 tarihli vakfiyesi bulunmaktadır. Kentteki ilk Osmanlı eseri olması bakımından, Anadolu’daki ilk yarım kubbeli eser özelliğini taşır. Yeşil İmaret Zaviyesi, 1935- 1971 yılları arasında Tire’de müze olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise cami olarak hizmet vermektedir. Mimaride kullanılan kabartmalar ile birlikte camide Türk tahta oymacılığının eşsiz örnekleri bulunmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın