Dünya’da Bisiklet Sürülebilecek En İyi 20 Kent

Bir bisikletçi için iyi olabilecek bir sürü kent olabilir. Ama bazıları gerçekten iki tekerlek cenneti...

Copenhagenize Design’ın yeni yayınladığı Copenhagenize Index 2013’te dünya çapında 150 kent 13 parametre ile incelenmiş. Bisiklet sürme imkanları, kültür, paylaşım programı, cinsiyet ayrımı, politika, hız kesiciler göz önünde bulundurulanlardan bazıları.

En iyi 20 kent sıralaması 14 numaradan başlıyor. Çünkü bazı kentler berabere kalmış. İşte sıralama:

14. Hamburg, Almanya

Hamburg’un listede sonuncu olması şaşırtıcı bulunuyor. Global perspektifte Hamburg bir premier lig oyuncusu. Günlük yaşamda bisiklet kullanılıyor. Bu konuda altyapı çalışmaları da söz konusu. Şehir plancılarının daha fazla ve daha iyi korunan bisiklet yolları çalışmaları için hazır olduğu söyleniyor.

13. Paris, Fransa


Fotoğraf: Copenhagenize Design Co.

Paris’in listede Tokyo’dan sonra ikinci global megakent olması ve kent politikaları kenti ön plana çıkarmaya devam ediyor. Bisiklet altyapısı oldukça başarılı. 30 km/sa bölgeleri ve nehir boyunca kullanılmayan otoyolların ortadan kaldırılması ile daha da iyi olacağı söylenmekte. Bisiklet paylaşım sistemi mevcut. Kentte bisiklet kullanımı gece hayatı da dahil olmak üzere yaygın durumda.

13. Budapeşte, Macaristan


Fotoğraf: Copenhagenize Design Co.

Kentin bisiklet konusundaki vizyonu ve sosyal kabulü son birkaç yıldır olumlu şekilde devam etmekte. Budapeşte Büyüyen Bisiklet Kentleri (Emerging Bicycle Cities) listesinde başı çeken liderlerden biri. Altyapı ve geliştirme çalışmaları ile birlikte kentin 50.000-80.000 civarı bisiklet sürücüsü çekebilmesi mümkün.

13. Barselona, İspanya


Fotoğraf: Copenhagenize Design Co.

Büyüyen Bisiklet Kentleri’nin dikkat çeken bir diğer şehri Barselona. Kentin ulaşım amaçlı bisiklet kullanımını canlandırma konusundaki çabaları dikkate değer. Bisiklet paylaşım sistemi hem kentilileri, hem de çeşitli rotalardaki bisiklet kullanıcılarını içerecek şekilde ve başarılı.

12. Rio de Janeiro, Brezilya


Fotoğraf: Copenhagenize Design Co.

Rio de Janeiro’nun önümüzdeki yıllarda olimpiyat oyunları, dünya kupası gibi gündemlerle ilgi göreceği öngörülüyor. Kentin mütevazi bir bisiklet ağı mevcut. Ağın tüm dünyadan gelecek bisikletçilerle birlikte genişleyeceğine kesin gözüyle baklıyor. Rio de Janeiro, 2013 endekslerinde 2011’e göre yükseliş gösteren nadir kentlerden biri.

11. Nagoya, Japonya

Japonya tabii ki bisiklete hiç yabancı değil. Nüfusun %15’i ulaşımda bisiklet kullanıyor ve hükümetin hedefi bu oranı %25’e ulaştırmak. Diğer Japon kentleri gibi burası da kentli bisikletlilerin yoğun olduğu bir yer. Kent altyapıda lider konumda.

11. Montreal, Kanada

Montreal, Kuzey Amerika’nın bisiklet kenti olma konumunu sürüdürmekte. 1980’lerden kalma bisiklet yolları mevcut. Kentte bisiklet paylaşım sistemi oldukça başarılı ve bisiklet sosyal hayatta yaygın. Montreal, bisikletin gece hayatında yer aldığı Kuzey Amerika’daki tek kent.

11. Münih, Almanya

Kentte bisiklet kullanımıın yaygınlaşması için yapılan pazarlama çalışmalarında kentliye statü vermesi amaçlanmış. Altyapı ve imkanlar çok iyi durumda.

10. Tokyo, Japonya

Tokyo listedeki en büyük şehir. Japonya’da bir çok ülkeye göre sürücüler daha güvenli yollarda tutuluyor. Park çözümleri ve taşıma merkezleri yenilikçi ve farklı özellikleri ile dikkat çekiyor. Tokyo’da bisiklet sayısı artarken metronun 24 saat çalışması için hazırlıklar sürüyor. Böylelikle toplu ulaşım ve bisiklet trafiğinin gelişmesi eş zamanlı oluyor.

9. Dublin, İrlanda

Büyüyen Bisiklet Kentleri’nin en umut veren kenti Dublin’de vizyoner politika çok uzun soluklu olmasa da, kenti bir adım öne taşıyacak gibi görünüyor. Kentte bisiklet paylaşım sistemi çok başarılı ve yolların kentsel peyzajla yeniden yapılandırma çalışmaları iyi sonuç vermiş. Dublin’in Amsterdam ve Kopenhag’ın yerini alabilecek tek kent olduğu söyleniyor.

8. Berlin, Almanya


Fotoğraf: Copenhagenize Design Co.

Berlin, Kopenhag ve Amsterdam’ı aynı doğrultuda değerlendirmek mümkün. Berlin’de alt kültürlerin etkisi kente bir hediye niteliğinde. Bisiklet kentte bir ulaşım aracı olarak ve geniş bir yaş aralığında kullanılıyor. Kentin altyapısı da buna olumlu katkıda bulunuyor.

7. Malmö, İsveç

Malmö, finansal sorumlulular alarak ve yenilikçi çözümlerle şehirdeki bisiklet kullanımını geliştirdi. Bisiklet trafiğine katkıda bulunmak için önümüzdeki yedi yıl boyunca 47 milyon Euro harcanması planlanıyor. Anlamsız otomobil yolculuklarına hayır “No Ridiculous Car Trips” diyen kampanyalar ile etki yaratıldı.

6. Eindhoven, Hollanda

İlk yirmideki üçüncü Hollanda kenti Eindhoven 6. sırada. Yeni projelerle yükselişini sürdürmesi bekleniyor.

5. Antwerp, Belçika


Fotoğraf: Copenhagenize Design Co.

Kentte bisiklet en önemli ulaşım şekli. Antwerp bisiklet paylaşım sistemi ve istasyonları ile bu alanda popülerliğini kanıtladı. Geliştirilen yaklaşım diğer kentlere örnek olabilecek nitelikte.

5. Nantes, Fransa

Kentte 2009 ve 2014 yılları arasında bisikletle ulaşım için 40 milyon Euro harcandı ve yaklaşık 400 km yol ve altyapı yapıldı. Paylaşım sisteminin de gelişmesi bisiklet kullanımını arttırdı.

4. Bordeaux, Fransa


Fotoğraf: Copenhagenize Design Co.

Bisiklet kullanımının kaybolduğu dönemlerde bir çok şehrin aksine Fransa’nın güneybatısında bisiklet kullanımının devam ettiği söyleniyor. Günümüzde bisiklet yollarına iyi bir yatırım yapılmış ve Bordeaux kentinde bisiklet yolu 200 km’ye ulaşmış. Fransa’da lider konumda.

4. Sevilla, İspanya

Kent bisiklet kullanımını sıfırdan geliştirdiği için planlamada lider konumda. Çalışmalar 2006’da başladı ve sadece 80 km yol bir yıl içinde tamamlandı. Sevillla bu konuda diğer kentler için ilham veren bir örnek.

3. Utrecht, Hollanda

Bisiklete binmek için muhteşem bir şehir olduğu söylenen Utrecht, bisiklet trafiği konusnda lider durumda.

2. Kopenhag, Danimarka


Fotoğraf: Copenhagenize Design Co.

Kentte altyapı çalışmaları devam etmekte. Bu durum etkileyici olarak görülüyor.

1. Amsterdam, Hollanda


Fotoğraf: Copenhagenize Design Co.

Amsterdam, Copenhagenize Index 2013’e göre dünyada bisiklet sürülebilecek en iyi kent. Kent her kategori için üst sıralarda ve bu neredeyse her konuda doğru yaptığını gösteriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın