Dubai EXPO 2020 İngiltere Pavyonu’nu Es Devlin Tasarlayacak

Expo 2020 Dubai’de yer alacak Birleşik Krallık Pavyonu tasarımı ünlü set tasarımcısı Es Devlin tarafından yapılacak. Devlin'in Poem Pavillion ismini verdiği pavyonda yapay zeka teknolojisi kullanılacak.

Expo 2020 Dubai’de yer alacak Birleşik Krallık Pavyonu tasarımı, Kanye West, Beyonce, Adele gibi dünyaca ünlü pek çok müzisyenin sahne tasarımlarını yapan Es Devlin tarafından yapılacak. Asif Khan, Brian Eno (Astana Expo), Thomas Heatherwick (Şangay Expo), Wolfgang Buttress (Milan Expo) gibi isimler tarafından ele alınan pavyonların ardından 2020 fuarı için tercih edilen Es Devlin, İngiliz Pavyonu’nu tasarlayan ilk kadın olacak.

Es Devlin’in fuar için sunduğu öneri, bir süredir farklı projeler vesilesiyle üzerinde çalıştığı yapay zeka ve tasarım konularıyla bağlantılı.

Tasarımcının 2018 Londra Tasarım Bienali için Trafalgar Meydanı’na yerleştirdiği kırmızı aslan heykeli, kullanılan derin öğrenme teknolojisiyle, meydandan geçenlerden aldığı kelimeleri günün sonunda bir şiire çeviriyor.

Ross Goodwin tarafından geliştirilen derin öğrenme algoritmasının entegre edildiği yerleştirme, tasarımın ve yapay zekanın parametrelerini keşfediyor. Es Devlin ve Google Arts & Culture’ın beraber geliştirdikleri proje Google Arts & Culture üzerinden de sergileniyor.

Tarihe geçen ilki 1851’de Londra’daki Kristal Saray’da yapılan World Expo’nun devamı olan ve 2018 senesinde Dubai’de yapılacak olan etkinlik, insanın “alet yapma” becerisinin geldiği son noktayı da temsil ediyor.

Es Devlin’in fuar için önerdiği Poem Pavillion/Şiir Pavyonu, fizikçi Stephen Hawking ve Rus iş adamı Yuri Milner’in girişimiyle evrendeki diğer olası yaşayanlarla iletişim kurmak amaçlı kurulan topluluk Breakthrough Initiation’ın Breakthrough Message projesinden ilham alıyor. Breakthrough Message/ Çığır Açan Mesaj projesinin 2015 yılında açtığı, evrene gönderilecek mesajı arayan yarışma üzerine düşünen Devlin, tasarlayacağı Birleşik Krallık Pavyonu’nda dünyanın farklı yerlerinden gelen ziyaretçilerin bu mesaj/şiire bir katkı koyması üzerine, yapay zekayla desteklenen bir proje geliştirmiş.

Es Devlin, projenin bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik alanında hak ettikleri kadar temsil edilmeyen kadınlara için yüreklendirici olacağını umuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın