Doğal Peyzajla Bütünleşen Kreş

Feld72 mimarlık ofisi, Avusturya’nın Güney Tirol Bölgesi’ndeki Valdora Di Sotto köyünde, doğal ve kentsel peyzajla bütünleşen bir kreş tasarladı.

Feld72’nin tasarladığı kreş, bulunduğu sakin doğal çevreye, kendi görünürlüğünü kaybetmeden uyum sağlıyor. Valdaora di Sotto’nun merkezinde bulunan kilise, mezar şapeli ve ilkokula komşu olan yapı; çok katmanlı dairesel duvarıyla, köyü özel ve kamusal alanlara ayıran farklı sınırların yoğunluğuna dikkat çekiyor. Ofis, sınırlarla ilgili gözleminin çıktısı olarak, hem bir yuva korunaklılığı sağlayan, hem de çocukların serbestçe koşup oynayabilecekleri bir denge mekanı oluşturuyor. Bol güneş alan oyun bahçesini çevreleyen kreş binası; gelenek, çağdaş yaşam ve doğa arasında etkileşim sağlıyor.

Kreşin iç mekanındaki yerel ahşap kaplamanın işlenme yöntemi ve yapıdaki ölçülü kullanımı sayesinde, zeki ve sıcak bir atmosfer yaratılıyor. Basit, doğal, gösterişsiz tasarlanmış derslikler, geniş pencerelerin içeri aldığı bol güneş ışığıyla aydınlanıyor.

Mekanda, pencerelerin geniş boşlukları, dinlenme alanları olarak kullanılıyor.

Toplantı salonu ve çok fonksiyonlu odalar birbirleriyle bağlantılı olarak ya da gerektiğinde, tek başlarına kullanılabiliyorlar. Önerilen bu mekansal konsept, her iki katta sağladığı kullanım çeşitliliğiyle, kreşin eğitim senaryosunu gerçekleştiriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın