Doğada Çözünebilen Mantar Yapı

Cork Studio, neredeyse tümüyle mantardan yapılmış, geri dönüşümlü ve yeniden kullanılabilen bir bina prototipi olarak Studio Bark tarafından inşa edildi.

Londra merkezli ofis Studio Bark, mimarlık endüstrisinin “sağlıksız ve tek kullanımlık malzemelere” olan bağımlılığına, bir yapının çevre dostu bir malzeme kullanılarak nasıl inşa edilebileceğini göstererek meydan okuyor.

Toplum olarak, sağlıksız tek kullanımlık malzemeleri kullanarak yapıları dekore etmek, şeklini değiştirmek, yıkmak ve yeniden inşa etmek için çok fazla zaman, enerji ve kaynak harcıyoruz. Bir alternatif olduğunu göstermek için Cork Stüdyo’yu inşa ettik.

Ofis, su, ateş ve bozulma direncini test eden bir dizi deneyden sonra, doğrudan meşe ağacının gövdesinden topladığı güçlü ve dayanıklı bir malzeme olan mantarla çalışmayı tercih etmiş.

Yapının içindeki tüm bileşenler, sökülebilir ve doğada çözünebilir veya geri dönüştürülebilir.

Cork Studio, bir şarap mantarı üreticisinden atılan granüller kullanılarak inşa edilmiş. Granüller, onları birbirine bağlayan doğal reçinenin genişleyip, serbest kalmasına neden olan bir ısıtma işlemi ile katı bloklara dönüştürülmüş. Bunu takiben bloklar istenen döşeme boyutlarında kesilmiş.

Yapıda, kaplama, yağmur koruması, boşluk, sıva ya da boya, zemin döşemesi veya temel bulunmuyor. Sadece tek bir mantar tabakası, su yalıtımı, akustik, yangın, estetik ve hava geçirmezliği gibi gerekli olan tüm işlevleri yerine getiriyor.

Yüksek ısıl özelliği nedeniyle, döşeme plakaları için düşük yoğunluklu bir mantar kullanılmış. Malzemenin su geçirmez nitelikleri ile bir araya geldiğinde, beton şapı veya neme dayanıklı membran ihtiyacı ortadan kalkmış.

Aynı tip mantar, binanın yapısını kuvvetlendirmeye yardımcı bir dizi ahşap kirişle desteklenen düz çatıda da kullanılmış.

Cork Studio’nun duvarları, rüzgar gibi yanal yüklere karşı daha iyi direnç sağlamak için geri dönüştürülebilir yalıtım vidaları ile birlikte takılan, daha yüksek yoğunluklu plakalar kullanılarak yapılmış.

Stüdyo boyunca her yüzey, herhangi zehirli vernik içermeyen doğal bir yüzeye sahip; yani her parça binanın ömrü bittikten sonra kolayca geri dönüştürülebiliyor.

Alanda halihazırda büyüyen çınar ağacı binanın içine dahil edilmiş. Yapının hafifliği, ağaca zarar gelmeden üstüne inşa edilmesine olanak sağlamış.

Tavan seviyesi, şiddetli yağmurdan koruyarak suyun ağaca düşmesini sağlayan lastik bir conta ile çevrelenmiş.

Cork Studio’da, geri dönüşümlü polikarbonat pencereler, kontrplak bir kapı ve sıcaklığa karşı ilave tampon görevi gören ve ışık seviyelerini kontrol eden dahili sürgülü panjurlar bulunuyor.

Ofis, yapının iki kişi tarafından iki gün içinde kolayca inşa edilebileceğini ve 7 yıl süresince içinde yaşanabilir olacağını ileri sürüyor.

Prototip, kolay monte/demonte edilebilir, başka bir yere taşınabilir ve yeniden inşa edilebilir özelliklere sahip.

Etiketler

Bir yanıt yazın