Deneysel Villada İleri Teknoloji ve Akdeniz Kültürü Bir Araya Geliyor

Enric Ruiz-Geli, İspanya'daki konut projesinde gelişmiş cam elyaf mühendisliği ile Katalan tonozunu yeniden keşfediyor.

Fotoğraflar: Gregori Civera ve Jordi Alcalà 

Stgilat Aiguablava, Enric Ruiz-Geli / Cloud 9 tarafından tasarlanan bir pilot konut projesi. Akdeniz mimarisine ait unsurlar, Katalonya’nın Empordà ve Costa Brava bölgeleriyle bütünleşen dijital ve sürdürülebilir yapım teknikleri ile inşa ediliyor.

Projede hafif ve sürdürülebilir yapılar oluşturmak için son teknoloji malzemeler tercih ediliyor. Ana konut için Katalan tonozu (Volta Catalana) yapımında cam elyafı kullanılıyor.

Cloud 9 stüdyosu, konutun bitişiğindeki deneysel bir pavyonun tasarımında Kaliforniya, Pasadena’daki ArtCenter College of Design ile birlikte çalışıyor.

Costa Brava sahilindeki bir kasaba olan Aiguablava’da yer alan projenin temel amacı bir villa tasarlamak yerine, bir vaka çalışması yapmak olarak tanımlanıyor. Ruiz-Geli, “case study” kavramını tanımlarken Richard Neutra ve Eames gibi mimarlara atıfta bulunuyor. 1950’lerde Los Angeles’ta Richard Neutra prefabrik parçalar, hızlı imalat ve montaj ile yeni bir yapım biçimi oluşturarak orta sınıf için düşük maliyetli üretimler gerçekleştirdi.

Konut, önceliği araştırma, geliştirme ve yenilik üzerine kurulu mekânsal nitelikler olan Orta Avrupalı bir müşteri için tasarlandı. Ruiz-Geli, yapının bütününe yayılan Akdeniz kültürünü ve yaşam tarzını yansıtan mekânsal deneyimler yaratmak amacıyla tasarıma yaklaşıyor.

Bu projedeki Katalan tonozu (Volta Catalana) için seramik ustası Toni Cumella, çevreyle uyumlu seramikler oluşturdu. Proje, bölgenin peyzajı, kültürü ve malzemeleriyle iletişime geçiyor. Seramikler, sıcak Akdeniz malzemeleri, tazelik, güneş ve gölge, renkler, teraslar ve kıyı şeridinin kıvrımları Stigilat Aiguablava’nın tasarımının koşullarını belirliyor ve ona ilham veriyor.

Projedeki yeniliğe adanmış deneysel pavyon, yönetmen Zack Snyder ile Apple, BMW ve Tesla tasarımcılarının da eğitim aldığı Kaliforniya’daki ArtCenter College of Design ile işbirliği içinde tasarlanıyor.

Hafif yapı ve pavyonun doğal çam reçinesi filtreli pencereleri, teknoloji ile doğa arasında simbiyotik ilişkiler yaratarak; mekân deneyimine katkı sağlıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir