Deneysel Meksika Topluluğu, Çalışmalarında Ünlü Mimarların Sosyal Konut Tasarımlarına Yer Verdi

Tatiana Bilbao, Frida Escobedo ve Fernanda Canales, Meksika'da yenilikçi bir topluluk girişiminin parçası olarak düşük maliyetli konut tasarımları yaratan 32 mimar ve stüdyo arasında yer alıyor.

Fotoğraf: Jaime Navarro

“Housing Research and Practical Experimentation Laboratory” adı verilen topluluk, Meksika’da işçi konutu geliştiren bir enstitü tarafından yürütülen proje sonucunda oluştu. Infonavit adıyla bilinen enstitü, Meksika’nın düşük gelirli işçileri için konutlarının kalitesini ve yaşam koşullarını iyileştiren yenilikçi yollar geliştiriyor. Enstitünün amacı, evlerin maliyetini arttırmadan, yeni inşaat teknikleri, su tasarruf sistemleri ve sürdürülebilir enerji kaynakları geliştirmek.

Her stüdyo bu prensipleri, ülke genelinde dokuz iklim bölgesinden birine uygun bir ev geliştirmek için kullandı. Uzun vadeli amaç ise tasarımların ülke çapında yaygınlaştırılması.

Tatiana Bilbao, birbirinden çok farklı durumların analizini yaptıklarını ve bunun için prototipler ürettiklerini söyledi. Bilbao’nun tasarımları, New York firması MOS tarafından Hidalgo, Apan’da küçük bir topluluk olarak çözümler sergilemesi planlanan projelerden biri.

MOS şöyle tarih ediyor:

“Seçilen 32 proje temel elemanların, basit geometrilerin ve oranların mimarisini sergiliyor. Her öneri, kümelenmeler, basit tekrarlamalar veya çeşitli genişleme, doldurma ve ekleme stratejileri ile büyüme potansiyeli gösteriyor.”

MOS, Escobedo’nun tonozlu kil tuğla duvarları ve beton zemini bulunan konutlarından, Taller Mauricio Rocha + Gabriela Carillo’nun kayadan inşa edilmiş duvarları ve taş döşemeleri olan tasarımına kadar bir dizi farklı tasarım niteliği sergileyen projeyi, 32 projenin arasına seçti.

Prototipler arasındaki Frida Escobedo’nun beşik tonozlu tuğladan evi

“Seçim süreci, projelerin sınıflandırılabileceği çeşitli kategoriler ve temalar ortaya koydu. Bazı projeler, düşük gelirli konutların mekansal organizasyonunun temelleri üzerine (koridorlar, avlular, çatılar) yeniden düşündü, yapı ve malzemelerini tekrar biçimlendirdi. İlk bakışta, bu çalışmaların çoğu, mevcut düşük gelirli konutlardan farklı görünmeyebilir. Ancak daha yakından incelendiğinde, seçilen projelerin nitelikleri, kendine özgü kimliklerini korumakta.”

Ambrosi Etchegaray’in,  yüksek, eğimli çatıya sahip konut tasarımı

Zago Mimarlık’ın tasarımı, duvarlar için beton bloklar ve çatılar için oluklu metaller kullanırken, Cano Vera Arquitectura büyümekte olan ailelere kolayca uyarlanabilecek tasarımlar sunuyor. 32 konut, düşük maliyetli konut olanaklarını sergileyebilmek için karşılama merkezinin hemen yanına inşa edildi.

Cano Vero’nun konut tasarımı

“Düşük gelirli konut sorunu, mimarların dikkatini ve uzmanlığını gerektiriyor. Bu tür çalışmaların sınırlı kaynakları göz önüne alındığında, her karar daha fazla önem kazanıyor, tasarım ve konut sakinlerinin yaşamı üzerinde daha büyük etki yaratıyor.”

Projenin bir parçası olarak Infonavit, Esrawe Studio’nun evlerin dekore edilmesi için mobilya geliştireceğini ekledi.

“Bu tür evler için mobilya sağlayan pek çok üretici sürece dikkat etmiyor ve nihai sonucu umursamıyor. Bizim uzun ömürlü ürünler üretmemiz, yerel üretim ve kaynak olanaklarını anlamamız ve ailelerin günlük yaşamlarında daha iyi koşullar elde etmelerini sağlamamız gerekiyor.”

Kaynak: Dezeen

Etiketler

Bir yanıt yazın