Çinliler Avusturya’dan Kasaba Kopyalıyor

Yaklaşık 800 nüfuslu Avusturya dağ kasabası Hallstatt'ın sakinleri, Çinli bir firmanın Çin'in güneyindeki Guangdong kentinde bu kasabayı bire bir inşa etme girişiminden pek hoşnut değil.

Alman haber ajansı DPA’da yayınlanan bir haberde Belediye başkanı Alexander Scheutz, mimarların son zamanlarda gizlice kasabalarını ziyaret ettiklerini ve halkın arkalarından çevrilen bu işten hiç memnun olmadığını söylüyor.

Salzkammergut bölgesindeki göl kıyısı kasabası Mayıs ayında, Avusturya ekonomi heyeti ile Çin gayrimenkul firmasının iki kent arasında işbirliği sağlama çalışmalarından haberdar oldu. Fakat birkaç gün önce Hallstatt’ın Çin versiyonu planlarının çok ileri düzeyde olduğunu farkeden Scheutz bundan dolayı şaşkın olduğunu dile getirdi.

Taklitçi Kasaba
Sheutz Avusturya haber ajansı APA’ya yaptığı açıklamada, Çin mimarların casusluğunun, her yıl 800.000 ziyaretçinin geldiği Hallstatt’ta hissedilmediğini söyledi.

Alp’lerdeki tarihi kilise de bu konuda endişeli. Turistlerin cazibesini kazanmak için Tanrının evini kopyalamanın bir sorun olduğunu söyleyen Katolik rahip Richard Czurylo, yeni kilisenin de bir ibadet yeri olduğunun altının çizilmesi gerektiğini belirtti.

Diğer yandan Belediye başkanı Scheutz kopya kasabanın pozitif bir etkisi olabileceğini söylüyor. Halk, evlerinin kopyalanmasından rahatsızlık duysa da bu planın turist cazibesisini arttıracağını söylüyor.

Turizm uzmanları da bu proje sayesinde Hallstatt’ın büyük bir şans yakaladığını söylüyor.

Goethe ve Schiller’nin Durumu
Fakat UNESCO kapsamındaki Ulusal Anıtlar Koruma Kurulu’ndan Hans-Jörg Kaiser’e göre bir kenti kopyalayarak inşa etmek yasal olmayabilir. Yasal durumun incelenmesi gerektiğini söyleyen Kaiser, fotoğraflardaki binaların inşasının, bu konuda ev sahiplerinin izinleri alınarak yasal statüye kavuşabileceğini belirtti.

Bu, Çin’in esinlenerek inşa ettiği ilk yer değil. Şangay’dan 30 km uzaklıktaki Çin kenti Anting 20.000 sakini ile “Alman Kasabası Anting” olarak anılıyor. Albert Speer & Partner tarafından gerçekleştirilen tipik Alman kenti modellemesinde Bauhaus tarzı mimari yapılar ve Goethe ile Schiller heykelli çeşme yer alıyor.

2005 yılında Chengdu, İngiliz kasabası Dorchester’dan esinlenilerek oluşturuldu. Bir yıl sonrasında Şangay’ın yakınındaThames kasabası inşa edildi. Yine Şangay’ın yakınında aynı zamanda Barselona, Venedik şehirleri ile Nordic Kasabası’nın da küçük modellemeleri bulunuyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın