Cebelitarık’ta Bir Cam Geçit

Arc Designs şirketinden mimar Jonas Stahl, Cebelitarık Kayası’nda bir cam geçit tasarladı.

Skywalk, önceden uçaksavar türü Bofors silahlarına üs olarak hizmet vermiş olan tarihi bir askeri alan üzerine inşa edilen, son teknoloji ürünü bir cam platform. Platform, aşağısında bulunan uçurumların yanı sıra; Avrupa ve Afrika, Akdeniz ve Atlantik Okyanusu’nun 360 derecelik nefes kesici bir panaromik manzarasını sunuyor.

Tasarım esası basitti: uçurumun kayalık yamacı da dahil olmak üzere ziyaretçi, her yönden yeni ve rakipsiz manzarayla çevrelenmeli idi. Oldukça özgün bir ortama sahip alanın doğal ve tarihi yapısından uzaklaşmayan, hassas bir müdahalede bulunulmalıydı.

Bu amaca ulaşmak için mimarlar, orijinal konsept tasarımlarına yardım eden Mayice Studio ile beraber çalıştılar. Tarihi taş platformun etrafına sarılan, cam döşeme ve korkuluklu bir konsol geçit tasarladılar. Sekizgen şeklinde betondan yapılmış olan eski silah üssü, ziyaretçilerin dinlenmesine hizmet edecek bir yer haline getirildi ve çelik merdivenler ile bu noktaya erişim sağlandı.

Skywalk’un inşasında karşılaşılan birçok zorluk vardı. Erişim, kayaya doğru zikzak çizen oldukça dar yollarla sınırlıydı. Bu nedenle geçitin, alana taşınıp yerinde monte edilebilecek çok sayıda küçük parçalar ile tasarlanması gerekiyordu.

Dikkate alınması gereken kuvvetli rüzgarlar ve hızla değişen hava koşulları, aşağıda bulunan keskin uçurum ile birlikte daha da korkutucu hale geldiği için, yakından takip edilmek zorundaydı. Aynı zamanda, bölgeyi sık sık ziyaret eden ve alanlarına gelen her yeni maddeye meraklı olan kuyruksuz Berberi Makakları* da hesaba katılmalıydı.

Sonuç olarak Skywalk, Cebelitarık Kayası’nı tüm ihtişamıyla sergileyen ve doğal güzelliğini koruyan bir cazibe noktası haline geldi.

*Berberi Makağı: bir maymun türü.

Etiketler

Bir yanıt yazın