Camekan’ın Haziran Ayı Konuğu “Yas ve Müjde”

Genç tasarımcıların projelerini kamusal alanda seyre açan Camekân projesinin Haziran ayı konuğu Talip Özer’in "Yas ya da Müjde" adlı işi olacak.

İKSV Alt Kat’ın, İstanbul Tasarım Bienali ve Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (GMK) işbirliğiyle gerçekleştirdiği Camekân projesinin Haziran ayı konuğu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Grafik Tasarım yüksek lisans programında eğitimine devam eden Talip Özer’in Yas ya da Müjde adlı işi olacak.

Yas ya da Müjde, Marie Antoinette’in “Her şeyi gördüm, her şeyi duydum, hepsini unuttum,” sözünden hareketle toplumun içinde bireyi çevreleyen olgulara, mekânlara, yaşanmışlıklara ve düşlere odaklanıyor. Proje, bireyin toplumdan kaçarak bu anlamlar bütününü yeni bir boşluğa taşıma, kendini yeniden tanımlama ve yaratma çabasını yansıtmayı amaçlıyor. Enstalasyonda yer alan her nesne kelimelerle kurduğu bağı toplumla ilişkilendirirken, bireyler üzerinden yeni anlamlar kazanıyor. İşin yapıyla kurduğu ilişki nesnelerin tarihsel bağlamı ve zaman içinde edindikleri farklı anlamlarla birlikte değerlendirildiğinde enstalasyon herkes için daha da kişiselleşen bir yapıya kavuşuyor. Yas ya da Müjde Haziran ayı boyunca Camekân’da görülebilir.

Camekân projesinde Ağustos 2019 – Mart 2020 aylarında yer almak isteyen genç tasarımcılar, tasarımın temellerini oluşturan ve yeniden düşünmeyi hedefleyen Nokta, Çizgi, Form, Renk, Doku, Boyut, Hareket, Simetri / Asimetri, Pozitif / Negatif başlıklarından bir ila üçünü kullanabilecekleri işlerle başvuru yapabilirler. Genç tasarımcılara sınırsız bir hareket alanı sunan Camekân için üretilecek tasarımlar, 2,5m x 2,4m’lik, 30 cm derinliğindeki vitrin içinde sergilenecek. Tasarımcılar işlerini üç ya da iki boyutlu kurgulayabilir; tipografi, fotoğraf, video gibi farklı malzeme veya baskı yöntemlerini kullanarak hazırlayabilir. 

Başvurular İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova; İKSV Kurum Kimliği ve Yayınlar Direktörü Didem Ermiş; grafik tasarımcı ve GMK üyeleri Özge Güven, Emre Çıkınoğlu ile Ardan Ergüven’den oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilecek. Ağustos 2019 – Mart 2020 aylarında CAMEKÂN’da sergilenecek tasarımlar için başvurular 19 Haziran 2019 günü saat 18.00’de sona erecek. 

Etiketler

Bir yanıt yazın