‘Bunun adı koruma değil kullanmadır’

Mimarlar Odası, uzmanlar ve sanatçıların katıldığı bir açık oturumla Emek Sineması'nı yıkıma götüren süreci anlattı. Oda, yıkıma rağmen mücadelenin devam edeceğini söyledi.

Mimarlar Odası, Emek Sineması’nın yıkılmasıyla ilgili sürecin baştan sona anlatıldığı bir toplantıyla “Mücadeleye devam ediyoruz” mesajı verdi. Odanın düzenlediği açık oturumda sinemanın 1976’dan bugüne tarihi, yargı süreci ve Kamer İnşaat’ın inşaat projesi tüm detaylarıyla anlatıldı. Açık oturumda yönetmenler Pelin Esmer ve Erden Kıral ile oyuncu Ahmet Rıfat Şungar, koruma-restorasyon uzmanları Prof. Dr. Cevat Erder ve Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’a sorular yöneltti.

Eski ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevat Erder “Planlarda gözükene bakılırsa bir ucubeyle karşı karşıyayız. Evrensel ölçülerde böyle bir korumanın örneği yok. Bunun adı koruma değil kullanmadır” diye konuştu. İTÜ ‘den restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay da kültür varlıklarının yerinde korunmalarının esas olduğunu belirterek “Burada yapılana ‘moving’ yani taşıma projesi deniliyor ama dünyadaki örneklere bakılırsa bu moving değil. ‘Moving’ temellerinden alıp başka bir yere taşımaktır” diye konuştu. Ahunbay ayrıca projeye onay veren bilirkişi üyesi akademisyenlerle ilgili suç duyurusunda bulunulması için İTÜ’ye başvurulacağını söyledi.

Tuncel Kurtiz ve Emin Alper gibi sinemacılar da seyirciler arasındaydı. Kurtiz, sinemanın yıkılmasına karşı olduğunu belirterek “İçim acıyor, tarihi ve kültürel miraslarımızı koruyamıyoruz ” diye konuştu. Yönetmen Erden Kıral da “Ticaret kültüre savaş açtı. Asıl buna karşı mücadele etmeliyiz” dedi. Danıştay’daki davanın hâlâ devam ettiğini belirten Mücella Yapıcı, “Davanın sonuna kadar takipçisiyiz” diye konuştu. Yapıcı ayrıca Sulukule ve Likör Fabrikası davalarında geç kalmış yargı kararlarının geri dönülemez zararlara yol açtığını da belirterek Kültür ve Turizm Bakanı’nı kültür varlıklarını korumaya çağırdı.

Toplantıda 27 Mayıs Pazartesi günü saat 14.00’te Emek Sineması için verilen ruhsatın iptal edilmesi için Beyoğlu Belediyesi’nin önünde buluşma çağrısı da yapıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın