Bulgar Vakfı Arsası Arapsaçı

1935'te kamulaştırılan ve 1.5 yıl önce Bulgar Vakfı'na devredilen arsada işler karıştı. Vakıf ve Taş Yapı arsanın boşaltılmasını istiyor.

Şişli’deki Bulgar Ekzarhlığı Vakfı’na ait arsa ile ilgili işlemler arapsaçına döndü. 1935 yılında el konularak kamulaştırılan arsa yaklaşık bir buçuk yıl önce Milli Emlak’tan vakfa iade edildi. Ancak 30 yıldır imarlı olan arsa üzerinde şu anda Bahçeşehir Üniversitesi’nin kampüsü, Şişli Endüstri Meslek Lisesi ve belediye hizmet binaları inşaatı var. Bulgar Vakfı ile yüzde 50-50 anlaşma yaparak proje geliştiren Taş Yapı İnşaat da arsa üzerinde hak iddia ediyor.

TAŞ YAPI:
Arsa üzerinde oyun oynanıyor

Taş Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı vakıf ile sözleşme imzaladığını yüzde 50-50 anlaşma yaptıklarını söyleyerek “Arsada Bahçeşehir Üniversitesi, 2008 yılında bir protokol imzalayıp devlete eğitim binası hibe edeceğini taahhüt etmiş. Sonra binaya kendileri yerleşmiş. Başkasına ait arsa üzerinde kendilerini mal sahibi gösterip kiralama yapmışlar” dedi. Turanlı, sözleşme sonrası müracaat ettikleri Şişli Belediyesi’nin ‘arsanız imardan kısıtlı’ demesi üzerine Çevre Bakanlığı’na başvurduklarını ifade etti. Arsanın 30 yıldır imarlı olduğunu kaydeden Turanlı, bakanlığın alanın yüzde 40’ını inşaat yapılamaz duruma getirdiğini söyledi. Turanlı, “Devlet arsanın büyük bölümünde değişiklik yaptı. 1 milyon metrekare inşaat alanımı 300 bine düşürdü” dedi.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ:
12 milyon liralık yatırım yaptık

Bahçeşehir Üniversitesi mütevelli heyeti adına yapılan açıklamada, Turanlı’nın işgalci iddialarının gerçek dışı olduğu belirtildi ve şu görüşlere yer verildi: “2008’de arsa Milli Emlak’ındı. Biz, Milli Eğitim Bakanlığı ile arsada eğitim amaçlı önce 10 yıllık, sonra 15 yıllık kira protokolü imzaladık. 2012’de çıkan azınlık vakıflarna gayrimenkullerinin devrine ilişkin yasa değişikliği sonucu arsa, tekrar eski sahibi vakfa iade edildi. Bu süre içinde biz arsaya 12 milyon TL civarında bina yatırımı yaptık. Halen üniversitemizin bazı bölümleri bu binada eğitim veriyor. Üniversitemiz ya da bir başka eğitim kurumu bu arsada işgalci değildir.”

BULGAR VAKFI:
Üniversiteyle anlaşmak istiyoruz

Arsalarını yaklaşık 1.5 yıl önce Milli Emlak’tan iade aldıklarını söyleyen Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Vasil Liaze ise “Yer bizim, tapu bizde. Bu arsanın artık boşaltılmasını istiyoruz” dedi. Arsada Taş Yapı ile proje geliştirmek konusunda kararlı olduklarını belirten Liaze, Bahçeşehir Üniversitesi’nin MEB ile yaptığı protokol gereği arsalarında faaliyet gösterdiklerini dile getirdi. MEB’e açtıkları davanın devam ettiğini kaydeden Liaze, hukuki sürecin uzun sürdüğünü, üniversite ile anlaşarak alanın boşaltılmasını istediklerini söyledi.

ŞİŞLİ BELEDİYESİ:
Bilgi eksikliği var

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, söz konusu arsa Milli Emlak’e aitken inşa ettikleri yeni belediye hizmet binasıyla ilgili şunları söyledi: “Bizim kaçak binamız yok, imarlı bir arsada inşaat yaptık. Biz arsayı Milli Emlak’tan bedeli karşılığı satın aldık. Yeni planlarda Çevre Bakanlığı bölgeyi belediye hizmet alanı olarak tanımladı. Projemizin kaba inşaat bitti, ince işleri sürüyor. Bitince taşınacağız. Turanlı’nın bilgi eksikliği var” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın