Brutalist Kütüphane Yapısına Yeni Çehre

Avustralya'nın Perth kentindeki Curtin Üniversitesi T.L. Robertson Kütüphanesi, geçtiğimiz 47 yıl boyunca, öğrenciler, öğretim üyeleri ve çevrede yaşayanları ağırlayan ikonik brutalist bir yapı olarak var oldu.

Danimarkalı mimarlık firması Schmidt Hammer Lassen Architects, Avustralyalı Hames Sharley ile birlikte, brutalist T.L. Robertson Kütüphanesi’ni modernize ederek binayı bir kitap deposundan daha fazlası haline getiriyor.

1972 yılında inşa edilen kütüphane, koleksiyonundaki binlerce kitabı ve diğer fiziksel materyalleri korumak için gün ışığını az alacak şekilde tasarlanmıştı. Schmidt Hammer Lassen, projede görsel ve fiziksel bağlantı için yeni yollar açarken, mekana doğal ışık getirerek “yaşayan bir kütüphane” oluşturmayı hedefliyor. Yeni açık, ışık dolu şema bilgi paylaşımını ve bağlantısını destekleyerek kütüphanenin gelecekteki kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayacak.

İnsanları ve Mekanları Organik Olarak Bağlamak

Parklar, yeşil alanlar ve ağaçlarla kaplı yürüyüş yolları Curtin Üniversitesi kampüsünü karakterize ediyor. T.L. Robertson Kütüphanesi kampüste merkezi bir konumda bulunuyor, bu konum onu doğal bir odak noktası, öğrenciler ve öğretim üyeleri için tarihi bir dönüm noktası yapıyor. Dikey çizgiler ve uzun pencereler, bitişik parktaki yüksek ağaçların manzarasını sunuyor. Cesur bir mimari ifadeyi destekleyen hafif malzemelerden oluşan renk paleti, mevcut beton ve tuğla yapıya hafif ve net bir kontrast katacak.

Schmidt Hammer Lassen’in Avustralya’daki ikinci kütüphane projesi olan TL Robertson Kütüphanesi’nin, (50. yıldönümünü kutlayacağı) 2022 yılında tamamlanması planlanıyor. Avustralya’nın en eski ve en büyük kütüphanesi olan Melbourne’de bulunan Victoria Eyalet Kütüphanesi’nin yeniden geliştirilmesi 2020’de tamamlanmış olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın