Bornova’da “Duvarın Sesi”

Sevcan Sönmez'e ait iki kanallı video çalışması, fotoğraflar ve ses enstalasyonundan oluşan multimedya çalışması "Duvarın Sesi" geçtiğimiz Cuma İzmir K2 Güncel Sanat Merkezi'nde ziyarete açıldı.

Sevcan Sönmez çalışmasını, günümüzde kentsel dönüşüm adı altında yıkılmakta olan İzmir’in Bornova semtinde gerçekleştirmiş. Tarihi dokunun en belirgin olduğu, çeşitli dönemlerde Rum’ların yaşadığı, sonrasında mübadele ile gelen vatandaşların yerleştiği, Osmanlı Dönemi’nden bugüne dek yaşamış mahallesi oradan geçirilecek yol nedeniyle kamulaştırılıyor ve kentsel dönüşüm alanı olarak belirlendiği için müteahhitlerce yıkılıp yeniden yapılıyor.

Bu dönüşüme bir ses olan sergiyi sahibi anlatıyor:

Geçmişi sürekli silinen şehirler, yıkılıp yenisi üretilen yapılar, eskidikçe sökülüp atılan taşlar, dökülen ve kırılan duvarlar…

Kentte yüzünüze vuran şey dönüşüm. Bu dönüşüm sürekli yeni, daha yeni, daha parlak, daha teknolojik, daha akıllı, daha yüksek, daha pahalı şeklinde “daha”larla tanımlanmakta. Büyük küresel firmaların reklam sloganlarında söylediklerini şehirlerde isteyen bir pazar bu! Bir kola markasının “daha fazlasını iste” seslenişine kulak veren ya da bir otomobil markasından hatırlayacağınız “hep daha fazlasını bulma” vaadiyle çağrılan kitleye yaşadığı kentte de daha fazlasını verme isteği, kimliksizleşen, geçmişi ve belleği yok edilen ancak birbirinin kopyası büyük kentleri yarattı.

Kimi yerde bir duvar dile gelir ve anlatır… Bir mahallede çok geçmeden yıkılacağı belli olan tek katlı ev tarihe ve geçmişe dair çok şey barındırır… Bir duvar yarığı, dökülmüş sıvalarıyla yaşanmışlığı ve orada birikmiş anıları saklar. Tüm bunlarla birlikte “eskimiş” mahallelerde her baktığın duvarın sesi yıkım sesidir…

Bornova’da Erzene Mahallesi, bir tarafı Tarlabaşı olarak bilinen, diğer bir tarafı Rumlardan kalma adıyla Meyhane Boğazı…

Sevcan Sönmez Kimdir?

1983 doğumlu, Anadolu Üniversitesin İletişim Bilimleri Fakültesinden mezun olduktan sonra aynı okulda Sinema-TV Anabilim Dalında bütünleşik doktorasını tamamladı. 2008 yılından bu yana Yaşar Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesinde, Film Tasarımı Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Bir yandan akademik çalışmaları ve bir yandan da belgesel sinema ve video çalışmaları yapmaya devam ediyor. Geçici Müdahale Platformunun üyesidir. Asya ve Vera’nın annesidir ayrıca…

Etiketler

Bir yanıt yazın