“Bir Kentten Ötesi: Ankara’yı Cumhuriyet İklimi ile Okumak ve Geliştirmek”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin Dünya Mimarlık Günü'ne yönelik basın açıklamaları şu şekilde:

Her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi gününden itibaren başlayan ve çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Mimarlık Günü’nün 2017 yılı teması UIA tarafından “İklim Değişikliği İçin Harekete Geç!” olarak belirlenmiştir. Hızlı kentleşme, plansız yapılaşma ve Endüstri 4.0 adıyla anılan yapay zeka teknolojisinin etkisiyle üretim süreçleri, iklim, mimarlık, kentler ve gündelik hayat değişmektedir. Aynı zamanda hızla farklılaşan siyasal iklimin belirleyiciliğinin de görmezden gelinemeyeceği günümüzde Mimarlar Odası Ankara Şubesi, aktüel temayı Ankara’nın politik atmosferini, kentsel dinamiklerini ve iktidar ilişkilerini ele alarak belirleme gereği duymaktadır. Cumhuriyet’in Başkenti Ankara’nın, “muasır medeniyetler seviyesine erişme” fikrinin yol göstericiliğinde “Dünya Kenti Ankara” kimliğine ulaştırılması hedefi, 2017 yılı Mimarlık Haftası etkinliklerimizin ana fikrini oluşturacaktır.

Neoliberal politikaların ve Siyasal İslam’ın kıskacı altında, Cumhuriyet rejimiyle hesaplaşma niyetindeki iktidarın yıkım ve tahribatlarını en ağır şekilde yaşayan Ankara’nın, tarihten günümüze Türkiye için sıradan bir kentten ötesi olduğu açıktır. Ekim ayı süresince; 13 Ekim, Ankara’nın başkent oluşunun ve 29 Ekim, Cumhuriyetin İlanının 94. Yıldönümü olmak üzere iki önemli tarihe de ev sahipliği yapan Ankara için yeni bir gelecek projesi oluşturulması hepimizin sorumluluğundadır. II. Sanayi Devrimi’nin olanakları kullanılarak yaratılan genç Cumhuriyet’in gelişim ve kalkınma sürecini, başkentin tarihi ve mekânsal potansiyellerini anlamak ve günümüzde dünyaca tartışılan Endüstri 4.0 -diğer adıyla IV. Sanayi Devrimi’nin yaratacağı gelişmelere hazırlanarak Ankara’yı “Dünya Kenti” kimliğine eriştirmek için üzerimize düşen rolü tartışmak üzere, Mimarlık Haftası’nın teması BİR KENTTEN ÖTESİ: ANKARA’YI CUMHURİYET İKLİMİ İLE OKUMAK ve GELİŞTİRMEK olarak belirlenmiştir.

Devrimin başkenti Ankara’dan, Türkiye üzerine mekânsal okumalar yaparak; Ankara’nın herkes için taşıdığı anlam, özgünlük, anı, vefa ve gelecek değerini, Ankara için verilen emeği ve mücadeleyi okuyacak, yıkmak ve yapmak üzerine, ideoloji, mekân ve iktidar ilişkisi üzerine, modernizmin potansiyelleri ve tehditleri üzerine tartışmalar yürüterek, “Biz geleceğin neresindeyiz?” sorusuna cevap arayacağız.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Dünya Mimarlık Günü etkinlikleri kapsamında, OHAL süreci ile birlikte Cumhuriyet değerlerinin, temsil yapılarının ve alanlarının sistematik yıkımlar ve tehditlerle yok edilmeye çalışıldığı Başkent Ankara için herkesi harekete geçmeye çağırmaktadır. 13 Ekim Ankara’nın Başkent oluşunun ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 94.yılı kutlamalarını da içerisine alan BİR KENTTEN ÖTESİ: ANKARAYI CUMHURİYET İKLİMİ İLE OKUMAK ve GELİŞTİRMEK temasıyla gerçekleşecek Mimarlık Günleri etkinliklerine davetlisiniz. Bu davet, Türkiye için vazgeçmediğimiz adalet, hesaplaşmaya karşı direniş ve dayanışma, teknolojiyle birlikte değişen ve gelişen dünyada Cumhuriyet değerlerinin ve bilimin yolunda ilerleme ve bütün bunları kazanmak üzere verilecek mücadele davetidir.

Dünya Mimarlık Günü Etkinlikleri programına erişmek için tıklayınız.

Etiketler

Bir yanıt yazın