Bİlgi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Passagen Köln Fuarı’nda

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü öğrencileri, Kapalıçarşı’daki zanaat atölyelerinde ürettikleri tasarımlarını, PASSAGEN Köln Fuarı’na taşıdı.

Fuarda Türkiye’yi temsil eden Bilgi Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü öğrencileri, proje boyunca zanaatkârların yanında çıraklık yaparak eserleri tasarladıkları ve eserler gelenekselle modernin birleşmesini temsil ettiği için sergide yoğun ilgi ile karşılandı.

Bölüm Başkanı Doç.Dr. Can Altay, öğrencilerin tasarımlarının gördüğü ilgiden ve tasarım eğitimine getirilen özgün yaklaşımın dikkat çekmesinden memnuniyetini vurgularken, öğrencilerin ürünlerinin çoğunun koleksiyoncu ve kullanıcılar tarafından alınmasından büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Proje yürütücülerinden Aslı Kıyak İngin, sergi ile ilgili “Türkiye’de pek karşılaşmadığımız oranda tasarıma ilgi var Köln’de. Ve bu tür bir stüdyonun olması çok dikkat çekti. El emeğine ve zanaata tasarım ile birlikte önem veriliyor olmasını çok değerli buldular” dedi. İngin ve öğrencisi Gözde Çubukçu ise katıldıkları Köln radyosunda amaçlarının üniversiteyle İstanbul’da bulunan zanaat mahallerinin ilişkisini kurmak olduğunu belirtti.

Ürün Tasarımında Çıraklık

Kapalıçarşı Stüdyosu dersi, Bilgi Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü tarafından 2013 yılında hayata geçirilen “Ürün Tasarımında Çıraklık” projesi kapsamında veriliyor. Projeyle, Kapalıçarşı zanaat atölyelerinde, tasarım öğrencilerinin ve zanaatkarların birlikte çalışacağı ortak bir alan yaratılması, zanaat mahallelerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlanması amaçlanıyor. Bu süreçte usta-çırak geleneğinin eğitim yaklaşımı, tasarım eğitimine entegre ediliyor. “Çırak” konumunda olan öğrenciler bu projeyle, tasarım stüdyosunun sınırları üniversite yerleşkesinden şehre taşıyor.

Aslı Kıyak İngin, Ayşenaz Toker ve Berilsu Tarcan’ın stüdyo yürütücülüğünü yaptığı projenin sergisinde; Adem Sınağ, Adil Batuhan Kaşut, Alara Altınören, Ali Rıza Atakan Gür, Deniz Yıldırım, Dila Arık, Ece Kökçak, Elifnaz Pamukçu, Gizem Erbilgin, Gözde Çubukcu, Irem Altunsu, Kunt Konuk, Lara Divriş, Polen Kenziman, Selin Öztürk, Sezin Çelebi’nin tasarımları yer aldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın