BIG’in Tasarladığı 2016 Serpentine Pavyonu Görselleri Paylaşıldı

Bu yıl BIG tarafından tasarlanacak olan Serpentine Gallery Pavyonu'nun ilk görselleri paylaşıldı.

Fermuarı andıran açılmış bir duvar olarak tasarlanan pavyona, 1734’te inşa edilen klasik yazlık ev Queen Caroline’s Temple’dan ilham alarak Kungle Adeyemi, Barkow Leibinger, Yona Friedman ve Asif Kahn tarafından tasarlanan dört küçük yazlık evi eşlik edecek.

Tek bir tuğla duvardan başlayıp giderek açılan tasarımda bir avlu oluşturularak pavyonun programları için mekan yaratılmış. “Genelde zıt gibi algılanan çeşitli görünüşleri bu yapıyla bir araya getirmek istedik” diyen BIG ekibi, tasarımı “serbest formlu ama sıkı, modüler ama heykelsi; hem şeffaf hem mat, hem yekpare bir kutu hem küçük bir kütle” olarak tanımlıyor. Yapının duvarlarında kullanılan tuğlalar, fiberglass malzemenin boşluklu kesitlerini doldurarak düz bakınca şeffaf ama açılı bakınca mat bir duvar oluşturacak.

Serpentine Gallery Pavyonu’na eşlik edecek yazlık evleri tasarlayacak 4 mimardan biri olan Kunlé Adeyemi, Kensington Gardens’ta yer alan 18. yüzyıl neoklasik yazlık evinin ters bir kopyasını tasarladı. Dinlenme mekanı yaratma amacıyla tasarlanan yazlık ev, kumtaşından üretilen prefabrike bloklarla inşa edilecek.

Asif Khan ise tasarımında, Temple’ın suya yakın konumunu ve Serpentine Gölü’nden yansıyan gün ışığını yakalama metodunu kullanmış. Khan’ın yazlık evi, çevresi ahşap çubuklarla dalgalı biçimde sarılan metal bir platform ve çatıdan oluşuyor.

Barkow Leibinger’in yazlık evi, Royal Park’ın panoramik manzarasına hakim olmak üzere yapay bir tepenin üzerinde dönerek tasarlanmış, başka bir 18. yüzyıl binasına dayanıyor. Daha sonra yıkılan bu yapıdan ilham alan mimar da çatısında dolambaçlı bir form yarattığı bir yazlık ev tasarlamak istemiş.

Yona Friedman ise La Villa Spatiale projesine dayanan bir tasarım ortaya koymuş. kentlerin büyümesi için daha fazla araziye ihtiyaç olmadığını hatırlatmak ve insanlara kendi evlerini tasarlama olanağı sunmak için hareketli ve modüler bir mimari yaratmış. Tasarımını bir “mekan zinciri” strüktürü olarak sunan Friedman, takılıp çıkarılabilerek farklı formlarda ve kompozisyonlarda kullanılabilen esnek bir yazlık evi tasarlamış.

Etiketler

Bir yanıt yazın