Beyaz Çimentodan Sade bir Köy Meydanı Tasarımı

Slovenya'nın Ptuj şehrine bağlı Skorba Köyü için, beyaz çimentolu betondan yapılan meydan yeni bir odak noktası oluşturuyor.

Skorba, Slovenya’nın en eski şehri Ptuj civarında küçük bir köy. Eskiden tipik bir köy yerleşim desenine sahipken, yıllar geçtikçe, kente olan yakınlığı sebebiyle bir banliyö haline geliyor. Büyüme, okunaklı bir köy merkezi ve kamusal alanı olmadan, erişim yolları boyunca heterojen bir şekilde gelişmeye yol açıyor.

Bir köy şapelinin kurulması kararını izleyen ilk düşünce, bu fırsatı köylülerin meydanı bir etkinlik ve sosyalleşme alanı için kullanmaları oldu. Meydanın tasarımı, Sloven mimarlık ofisi Enota tarafından yapıldı. Yeni köy meydanının yeri dikkatlice seçildi ve köyün ana yollarının kavşağında, halkevine yakın bir konumda yer seçimi yapıldı.

Skorba köy meydanının en dikkat çekici özelliği, projenin fikir aşamasından tamamlanmasına kadar köy sakinlerinin girişimleriyle yürütülmesi. Köy sakinleri, uzun saatler boyunca gönüllü çalışmayı gerektiren inşaatta görev almanın yanı sıra arsanın satın alınmasında da aktif rol oynadı.

Tasarım, her detayın kusursuz olmasına odaklanmıyor veya yüksek teknolojik çözümler içermiyor. Bunun yerine cesur tasarım ve basit materyal kullanımıyla çevresiyle uyumlu bir ilişki kurmayı amaçlıyor. Tüm yapı, tekdüze bir şekilde beyaz betondan yapılıyor. Basit materyal ve vurgulanan hacimlerin kombinasyonu, çekici bir mekansal eleman oluşturuyor.

Mekanı tanımlamanın ilk adımı, boş arsanın merkezine yeni meydanın üçgensel yüzeyini oturtmak oluyor. Taşla kaplanmış yüzey, keskin bir biçimde çim kaplı çevreden ayrılıyor ve sosyalleşme alanını tanımlıyor. Yüzey, çevredeki yollara bağlanmak için dar bir erişim yolu kullanıyor.

Her iki kaplamalı yüzeyin geometrilerinin kesitlerinden oluşan orta kısım, etkinlik alanını çevresel etkilerden koruyan ve kullanıcıların görüş alanını merkeze yönlendiren küçük bir eğim oluşuturuyor. Şapel ve tribünlerin hacimleri, içe dönük bir köy meydanı oluşturmak için yükseltiliyor. Yeni köy meydanı oluşturulmasında son adım, sanal bir çatı izlenimi yaratan ve yapının formunu tamamlayan düzgün bir düzlem vasıtasıyla yükseltilmiş hacimlerin kesilmesi oluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın