BETONART’ın “Detay” Temalı 55. Sayısı Çıktı

BETONART, konuk editörlüğünü Cem Sorguç’un üstlendiği 55. Sayısında “Detay” temasını işliyor.

“Detayı olmayan bir yapı olabilir mi? Detay tasarlanan mı yoksa çözülen mi bir şeydir? Detay, imalata dönük bir reçete olarak mimarinin temsil aracı mıdır? Herhangi bir yapı detay ile mi başlar (tümevarım) detaya mı indirgenir (tümdengelim)? Detayın kendisi güzel olabilir mi, el verdiğini mi güzelleştirir?” gibi sorularla yola çıkan sayı, mimarlıkta “detay”ı metinlerle, eskizlerle, çizimlerle ve fotoğraflarla ele alıyor.

55. sayıda Levent Şentürk, mimarlıkta bir tabu alanı olan detayın tarihsel izini fotoğraflara eşlik eden bir anlatı ile sürüyor. Melis Cankara “an”a dair gözüküp sürece yayılan detayın hikayesini SALT Araştırma’daki Altuğ-Behruz Çinici Arşivi’nden örneklerle anlatıyor. Özgür Bingöl, Hans

Holbein’in Elçiler tablosunun detayları üzerinden bir okuma yaparak yapma eyleminin merkezinde- ki detayı, sanatçının detay ile kurduğu ilişki üzerinden açıklıyor. Boğaçhan Dündaralp, artifaktlar, detay ve nöroplastisite kesişiminde gündelik pratikleri ele alıyor.

Nevzat Sayın detayı mistik bir mesela olarak, Kerem Erginoğlu aydınlatma ve akustik üzerinden Hasan Çalışlar ölçek ve detay ilişkisi ile fotoğraf ve eskizlerle anlatırken Ahmet Tercan ise Mies van der Rohe mimarlığında detaya değiniyor. Ahmet Topbaş ise betonda detayı bir mühendis gö- zünden anlatıyor. Arif Özden temaya özel bir kolaj, Sevince Bayrak ise suluboya çalışması ve ona eşlik eden bir metin ile bu sayıya katkıda bulunuyor.

55. sayıda detay üzerine üç söyleşi yer alıyor. Mimar Cem İlhan, terzi babası İhsan İlhan ile detayı, detaydan hareketle terzilik ve mimarlığın kesişimlerini ve farklılıklarını konuşuyor. Ersen Gürsel “yere ait detaylar” üzerine Ahmet Alataş ise “detay ve ölçek” üzerine BETONART’ın sorularını yanıtlıyor.

Detay sayısında fotoğraflar önemli bir yer tutuyor. 55. sayıda Ömer Kanıpak ve Cemal Emden foto anlatıları ile Murat Germen ise “Abysmal/Dipsiz” adlı çalışması ile yer alıyor. Ahmet Ertuğ’un Villa Farnese merdiveni fotoğrafı ise ilk kez bu sayıda yayınlanıyor. Ayrıca, BETONART’ın 55. Sayı- sına yazar Ayhan Geçgin romanda ayrıntıyı anlattığı metni ile disiplinlearası bir katkı sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın