Bernard Tschumi’nin Çin’deki Müze Projesi Exploratorium Tamamlanıyor

Çin'de Binhai Kültür Merkezi'nde Bernard Tschumi Architects'in tasarladığı büyük müze projesi Exploratorium, 2019'un sonbaharında ziyarete açılacak.

Fotoğraflar: Kris Provoost

Çin’in Tianjin kentindeki 33.000 m2lik müzesi Tianjin Binhai Exploratorium’un yapımı tamamlandı. 2013-2014 yılları arasında tasarlanan Exploratorium, 2019 sonbaharında ziyarete açılacak.

Exploratorium’da uzay araştırmaları için kullanılan roketlerin de dahil olduğu büyük ölçekli çağdaş teknoloji ürünleri ve Tianjin’in endüstriyel geçmişinden eserler sergilenecek. Kentteki Binhai Kültür Merkezi’nin bir parçası olan projede galeriler, ofisler, restoran ve perakende satış alanları ile kültürel etkinlikler ve sergiler için alanlar yer alıyor.

Bernard Tschumi Architects’in tasarladığı Exploratorium, çok miktarda üretimi ve araştırması olan bölgenin zengin endüstriyel geçmişi ile bağlantı kuruyor.

Bir dizi büyük ölçekli koni, müze boyunca büyük mekanlar oluşturuyor. Yukarıdan aydınlatılan merkezi koni, Exploratorium’un üç seviyesini birbirine bağlıyor. Sarmal bir rampa, en üst seviyeye çıkıyor. Rampa, eski bir endüstriyel tipolojiyi yeniden yorumlayarak modern dikey kentte olağandışı mekânsal bir deneyim sunuyor. Ziyaretçilerin erişebildiği çatı, çevredeki etkileyici kent manzarasına sahip bir gezinti yolu olarak kullanılıyor.

Bernard Tschumi:

Exploratorium, Tianjin’in geçmişi, bugünü ve geleceği için bir yapı olarak tasarlandı.

Sergi kompleksinin odak noktası olan koni biçimli büyük lobi, programın tüm kamuya açık bölümlerine erişim sağlıyor. Guggenheim Müzesi’nin neredeyse iki katı büyüklüğündeki devasa koni etrafında ziyaretçiler, büyük sergi salonlarının her birine ayrı özellikler katan gemi pencereleri ve ışık bacaları ile birlikte sarmal güzergâhta ilerliyorlar.

Geniş ve üç kat yüksekliğindeki mekanlar ana dolaşımı tanımlarken, aydınlatmalar ile oluşturulan takımyıldız ve dairesel ışık bacaları, başka bir dünya hissi uyandırıyor. Delikli alüminyum cephe malzemesi, müzenin büyük boyutuna ve müze programındaki benzeşmeyen unsurlara rağmen yapıya bütüncül bir görünüm kazandırıyor.

Koniler, galeri mekânlarının eşit miktarda doğal ışıkla aydınlatılmasını sağlıyor ve yapay aydınlatma için kullanılan enerji miktarını azaltıyor. Konik biçimler, yoğunlaştırdıkları sıcak havanın yazın yapıdan dışarı veya kışın galerilere geri gönderilmesini sağlıyor. Cam yüzeyler, program için gerekli olmadığı takdirde en aza indiriliyor. Cephenin delikli metal panelleri, ısı kazancını azaltmaya yardım ediyor. Güneş bacası görevi gören merkezi büyük avlunun oluşturduğu sürekli hava akımı, sıcak havayı aşağıdaki soğuk hava ile değiştiriyor.

Exploratorium, Bernard Tschumi Architects tarafından Tianjin Kentsel Planlama ve Tasarım Enstitüsü (TUPDI) ile birlikte tasarlandı. Proje, ofisin Çin’deki inşa edilmiş ilk büyük ölçekli mimari projesi. Master planı GMP Architects tarafından hazırlanmış olan Binhai Kültür Merkezi’nde MVRDV tarafından tasarlanan bir kütüphane de yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın