Berlin’in 2025 Hedefi: Bisiklet Otobanları

Berlin'de yapılacak yeni bisiklet yolları ile kentin bisiklet dostu kimliğinin pekiştirilmesi planlanıyor.

Avrupa şehirleri, bisiklet kullananlar için güvenli ve rahat seyahat rotaları sunan, bisiklet dostu şehirler olarak biliniyor. Bu şehirler arasında Berlin’in listenin üst sıralarında olduğu söylenemez. Fakat bunun için sarfedilen çabaların bir sonucu olarak planlanan sistem “superhighways”, bisiklet kullanmayı etkin bir ulaşım aracı olarak teşvik edecek bir uygulama.

Berlin Senatosu’nun Çevre, Ulaşım ve İklim Koruma Departmanı tarafından yaptırılan çalışmalarda, 30 olası bisiklet yolu değerlendirilmiş. Bunlardan 12 tanesi, yoldaki diğer araçlardan tamamen ayrılması amaçlanan, geleceğin superhighway‘leri olarak seçilmiş.

Rotaların pek çoğu savaş sonrası terk edilmiş demiryolu koridorlarını ve Postdamer Stambahn gibi, kullanılmayan, gelecekteki bisiklet kullanımları için çoktan onaylanmış olan alanları kullanacak şekilde planlanmış. Bu bağlantılar, Berlin’in çevresinde ve şehir merkezinde terkedilmişliklerinin bir sonucu olarak kendiliğinden yeşil alan yaratırken, önemli geçişler de sağlıyor.

Tasarlanmış 13 yol, şerit genişliği 4 metre olan yolları ve 3 metrelik tek yönlü güzergahları içeriyor. Kavşaklar ve trafik ışıkları ise, yolcu birikimini önlemek amacıyla, kilometre başına 30 saniyeden fazla duraklamaya sebep olmayacak şekilde planlanmış.

Bisiklet dostu bu girişim, Berlin’deki bisiklet sayısını 2025’e kadar 2.4 milyona çıkarma hedefiyle, daha kapsamlı ve risksiz bir çevre yaratmayı amaçlıyor.

Planlanan yollardan ikisi 2017’nin sonlarında düzenlenecek; diğer demiryolu arterleri ile ilgili fizibilite çalışmaları ise Mart ayı sonunda tamamlanmış olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın