Berlin’deki Neukölln Mezarlığı Park ve Kentsel Tarım Alanı Olarak Kullanılıyor

Berlin Neukölln mezarlığı, şehir içindeki yeşil alanları kullanmanın yeni yollarını denemek amacıyla doğal bir vaha haline getirildi.

Gömülme ile ilgili kültürel alışkanlıklardaki değişim (gömülme yerine yakma), Berlin’deki bazı mezarlıkların neredeyse tamamen terk edilmesine yol açmış. Geçen yıldan bu yana, geçici bir şehir bahçesi olarak doğan ve en çok tartışılan kentsel dönüşüm projelerinin başında gelen Prinzessinnengärten’in bazı faaliyetleri, Berlin’deki Neuer St. Jacobi Friedhof mezarlığına taşındı.

Kentsel ekoloji çalışmalarında mezarlıklar biyolojik kaliteleri açısından önemli görülüyor. Bazı yerlerde, enformel olarak park işlevi de gören mezarlıklar, hayvanların, böceklerin, ağaçların doldurduğu yeşil alanlar ve yabani bitki örtüsünden oluşuyor.

Şu anda, mezarlığın yedi hektarlık kısmı yalnızca orijinal işlevi barındırırken diğer alanlar ise Prinzessinnengärten Kollektiv tarafından düzenlenen kentsel tarımın eğitim ve eğlence faaliyetleri için kullanılıyor. Neuer St. Jacobi Friedhof, sebzelerin toprağa ve tahta kutulara yetiştirildiği ve mezarlık alanlarının inşaat için kullanılamayan vahşi doğal alanlarla değiştiği bir alanda çocuklar ve semtler için çeşitli etkinliklerin gerçekleştiği eşsiz bir yer.

Kaynak: Domus

Etiketler

Bir yanıt yazın