Belediye’ye Yargıdan Bir Tokat

Denizli EGS Park'taki yapı yoğunluğunu 8 kat artıran Belediye Meclisi kararı mahkeme tarafından esastan iptal edildi.

Denizli’de TMSF’nin geçen yıl 28 milyon dolara Eser Holding’e sattığı, Sinpaş Yapı Endüstri ve Ticaret A.Ş.’nin konut ve ticaret projesi yapacağını açıkladığı Denizli EGS Park’ta yapı yoğunluğunu 8 kat artırarak 0,30’dan 2.50’ye çıkaran Belediye Meclisi kararı Denizli İdare Mahkemesi tarafından esastan iptal edildi. Mahkeme, kara gerekçe olarak dava konusu alandaki inşaat emsalinin çok ciddi oranda artırılmasını gösterdi.

Denizli’nin ilk alışveriş merkezi olma özelliğini taşıyan, 45 bin metrekare kapalı alana sahip, bünyesinde 70 mağaza bulunan EGS Park, EGS Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın borcundan dolayı TMSF’nin tasarrufuna geçmişti. Yaklaşık 275 bin metrekare alana kurulu EGS Park, ilk kez 2006 yılında 33 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkartıldı. Ancak EGS Park’a müşteri çıkmadı. TMSF, EGS Park için değişik tarihlerde yine satışa çıktı, fakat umduğunu bulamadı. İmar planında fuar ve müzayede alanı olarak belirlenen EGS Park için bir türlü yatırımcı çıkmadı. Geçen yıl Denizli Belediye Meclisi, 283 bin metrekare alan üzerine kurulu EGS Park’ta yapılaşma yoğunluğunu 8 kat arttırdı, imar durumunu da ticari ve tercihli alana dönüştürdü. İmar planı değişikliğinin ardından EGS Park’ın geçen yıl şubat ayında yapılan 7. ihalesinde 28 milyon dolara Eser Holding’e satıldığı duyuruldu.

Esastan iptal

Türkiye’de inşaat sektörünün liderlerinden Sinpaş GYO grup şirketlerinden Sinpaş Yapı Endüstrisi ve Ticaret A.Ş.’nin Denizli’de 275 bin metrekare alanda hayata geçireceğini açıkladığı projenin Eser Holding’ten satın aldığı Denizli EGS Park’ta yapacağı öğrenildi. Sinpaş Yapı, proje hazırlıklarını sürdürürken Denizli İdare Mahkemesi, EGS Park’la ilgili yapı yoğunluğunun artırımı kararını esastan iptal etti. Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Abdullah Şavklı, Denizli İdare Mahkemesi’nin Şehir Plancıları Odası’nın açtığı davada esastan iptal kararı verdiğini açıkladı.

Davayı Şehir Plancıları Odası açtı

Denizli Belediye Meclisi’nin 3 Haziran 2011’de 443 sayılı kararı ile tamamen rant amaçlı olarak yapılaşma yoğunluğunu sekiz kat artırdığını belirterek, “Bu değişiklikle halkın, kamunun malı olan bu alanda noktasal yapılaşma yoğunluğu 8 kat birden artırıldı. Tamamen rant amaçlı böylesi bir düzenleme ile kamu yararı ve şehircilik ilkeleri ve planlama esasları göz ardı edildi. Oda olarak plan tadilatının iptali için TMMOB’a başvurduk. TMMOB Yönetim Kurulu, Şehir Plancıları Odası’na iptal davası açma yetkisi verdi” dedi.

“İnşaat emsali çok ciddi oranda artırıldı”

Şavklı, Denizli İdare Mahkemesi’nin Şehir Plancıları Odası’nın açtığı davada yapı yoğunluğunun 8 kat artırılmasını esastan iptal ettiğini söyleyerek, ” Mahkeme oybirliğiyle esastan 1/5 bin ve 1/1000 ölçekli imar planı tadilatlarını küçültülen fuar alanı için eşdeğer yer ayrılmamış olduğu, dava konusu alandaki inşaat emsalinin çok ciddi oranda artırıldığı, yapılaşma emsalinin 0.30’dan 2.50’ye çıkartıldığı, park ve ortaöğretim tesis alanı haricinde sosyal ve teknik altyapı alanlarının, emsal artışı oranında artırılmadığı, alanda yaşaması öngörülen nüfus için sosyal ve teknik altyapı alanlarının hesaplanmadığı, planda ayrıca imar mevzuatında ayrı başlıklar altında tanımlanmış olan çok farklı kullanımın tercihli kullanım lejant maddesi altında birleştirildiği, imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçeleri ile iptal etti. Denizli’ye geri dönülmesi olanaksız zarar verebilecek karar iptal edildi. Kamudan yana, bilimsel ve teknik gerçekleri savunan ilkeleri ve kararlı duruşumuzu bundan sonra da sürdüreceğiz” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın