Batı Mahallesi İçin Mahkemeye Rağmen Riskli Alan Kararı

Adalar manzaralı sahil kenarındaki Batı Mahallesi ‘riskli alan’ ilan edildi. Üstelik daha önceki riskli alan kararı hakkında durdurma vardı.

İstanbul’un Pendik ilçesinde, sahil bandında bulunan ve Adalar manzarası olan Batı Mahallesi hakkında, ikinci kez kentsel dönüşüme zemin hazırlayan afet riskli alan kararı alındı. Riskli alan ilan edilen bölge içinde kamu arazileri de bulunuyor.

10 bin kişinin yaşadığı Pendik Batı Mahallesi, 2013’te Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilmiş, Danıştay ise 6 Nisan 2016’te karar hakkında yürütmeyi durdurma vermişti. Bu karara rağmen, “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”a dayanarak Pendik Batı Mahallesi ikinci defa riskli alan ilan edildi. Riskli alan ilan edilen bölge içerisinde Kemal Demir Kızılay Gençlik Kampı, Pendik Top Sahası, Veteriner Kontrol Enstitüsü ve Pendik Lisesi gibi kamu arazileri de bulunuyor.

Riskli alan kararına tepki gösteren Pendik Batı Mahallesi Dayanışma Derneği’nden Erol Ercan, “Bu karar sipariş üzerine alınan bir karardır” dedi. Ercan, “Mahallenin 3 defa imar planı değişmiştir. İmar planı her değiştiğinde İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma kararı için dava açtık. Açılan her dava kazanıldı. Şu an mahallenin imar planı bulunmamaktadır” dedi.

“Adaları Görüyor”

Ercan, “Burada yaşayan insanlara hiçbir bilgilendirme toplantısı yapılmadı. İnsanlara fikirleri sorulmadı. Bizim evlerimizi ilgilendiren konu hakkında başkaları karar veriyor. Biz mahalle sakinleri olarak kentsel dönüşüme değil Fikirtepe’de yapıldığı gibi insanların başka yerlere sürülmesine karşıyız” diye konuştu.

Batı Mahallesi’nin, adaları gören sahil bandında bulunduğunu söyleyen Ercan, “Mahalle çok kıymetli bir araziye sahiptir. ‘Riskli Alan’ ilan edilmesinin nedenini ise tek bir şekilde açıklayabiliriz o da ranttır” şeklinde konuştu.

Mahallenin ilk riskli alan ilan edilmesinin ardından açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Danıştay 14. Daire’nin oybirliği ile aldığı kararda şu gerekçeler yer aldı: “Riskli alan kararına dayanak oluşturan Pendik Belediyesi’nin hazırladığı teknik raporu kanıtlayıcı bulunmamıştır. 465 adet yapının yüzde 87’sinin deprem statüsüne uygun yapılmadığı tespitinin herhangi bir teknik inceleme yapılmadan alınmıştır”

Etiketler

Bir yanıt yazın