Banliyöyü Kentin Odak Noktasına Dönüştüren Bir Park

Meksika’da şehrin dışında kalan, yaşam koşullarının zorlu olduğu bir bölge Francisco Pardo Arquitecto’nun tasarımı ile canlandırıyor ve 18.200 metrekarelik bir alanda "Colinas del Sol Park" ortaya çıkıyor.

Meksika’nın mortgage piyasasını yeniden şekillendiren ve sürdürülebilir konut gelişimini destekleyen Meksikalı Konut Kuruluşları olan CIDS’in ve INFONAVIT’in girişimi ve Francisco Pardo Arquitecto’nun etkileyici tasarımının bir araya gelmesi ile Colinas del Sol Park ortaya çıktı. 

Bu park, son 30 yıldır sosyal konutların kötü koşullarını geri almak ve terk edilmiş mülklerin ve ülkenin dış bölgelerini etkileyen toplumsal ayrışmanın yaralarını iyileştirmek için kamusal alanı yeniden düşünen daha geniş bir programın parçası.

Park bulunduğu bölgeyi yeniden canlandırma amacı taşıyor. 2 hektarlık alanı optimize etmek için oyun alanından meditasyon noktasına, paten rampasına ve futbol sahasından pavyona kadar çeşitli tematik alanlara ayrılmış.

Kısmen kirlenmiş su akıntısı, bitki örtüsü için yavaş damla sulama sistemi olarak düzenlenmiş ve kullanıcıların yaşına göre tasarlanmış parkın farklı bölümlerine eklenmiş, aile toplantılarını ve entegrasyonunu teşvik eden bir nehre dönüşmüş.

Her ne kadar belirli doğal ve sosyal koşullara göre tasarlanmış olsalar da, projedeki iki ana fonksiyon ortak unsurlara sahip. Böylece tekrarlanıp başka içeriklere de uyarlanabilir.

Bunlardan ilki, zemine uygulanan herhangi bir düzende kolayca uyarlanabilen çimento bloklar. Blokların yaratıcı kombinasyonu ve yerinde dökülen beton dolgusu, bir kentsel duvar halısı gibi yeni desenler oluşturuyor. 

İkincisi ise oyun alanı sistemidir. Bu sistemde çeşitli beton duvarlar ve çoklu konfigürasyonlarda düzenlenebilir metal çubuklar bulunuyor. Bu şekilde tüm kullanımlar ve kullanıcılar için uygun farklı alanlar yaratılması sağlanıyor.

Park insanların doğa ile yeniden bağlantı kurmasına yardım ediyor ve aynı zamanda çevre bilinci için birer araç haline geliyor. Banliyö alanları yeşil eğlence alanlarına dönüşerek şehirlerde yeni bir doku oluşturuyor ve bu proje sadece bir park olmanın ötesinde, sakinler için hızla sevilen bir şehir merkezi haline geliyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın