Aydın’da Ağaç Keserek Yol Açan Enerji Firmasına Belediye Engeli

Aydın'ın Germencik İlçesi'nde jeotermal enerji üretimi yapan bir firma, yeni açacağı kuyuya ulaşımın daha rahat sağlanabilmesi için yol çalışmaları başlattı.

Çıkan tozun zeytin ve incir ağaçlarına zarar vereceği, ayrıca bölgedeki bazı ağaçların kesildiği şikayeti üzerine belediye çalışmaları durdurdu. Belediye yetkilileri, firmanın herhangi bir yasal iznin bulunmadan çalışma yaptığını söyledi. Firma da var olan patika yolda, yol genişletme çalışması yaptıklarını; vatandaşlarla görüşüp rızalarını aldıklarını açıkladı.

Yaklaşık 10 yıldan beri Germencik’te jeotermal kaynaklarla elektrik üretimi yapan Maren A.Ş. firması, geçen hafta, Dağkaraağaç Mahallesi yakınlarındaki arazisinde açacağı yeni kuyu için beş kilometrelik bir güzargahta yol açma çalışması başlattı. Yolun arazilerine ve zeytin ağaçlarına zarar verdiğini öne süren bazı çiftçiler, Germencik Belediyesi’ne şikayet etti. Bunun üzerine firma önce uyarıldı. Buna rağmen süren yol açma çalışması, jandarma eşliğinde bölgeye giden belediye görevlilerince durdurdu.

“BURASI DAĞ BAŞI MI”

Ziraat Odası Başkanı da olan MHP ‘li Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın, firmanın herhangi bir yasal izni olmadan 50 dekarlık arazisine ulaşabilmek amacıyla beş kilometrelik bir alanda yol açma çalışması yaptığını söyledi. Defalarca uyardıklarını söyleyen Başkan Akın, firma yetkililerine gerekli izinlerin alınması halinde yolu açabileceklerini ilettiklerini de belirtti. Buna rağmen firmanın yol açma çalışmasına başladığını, durmadıklarını kaydeden Başkan Akın, “Geçen pazartesi günü, çalışmayı belediye olarak durdurduk. Fakat bu arkadaşlar ‘biz yaptık oldu’ mantığıyla ‘biz jeotermalciyiz, büyük firmayız’ diyerek; 2.5 kilometre kadar kimsenin haberi olmadan yolu açmaya devam etmişler. Bu alanda da yaklaşık 130 zeytin ağacı kesilmiş. Vatandaşları çağırarak zeytin ağacı başına 850 lira bedel ödeyeceklerini söylemişler. Maren A.Ş. yetkilileri ne Büyükşehirden ne de bizden herhangi bir izin almamıştır. Bu açılacak yol, beş kilometrelik bir yoldur. Burası dağ başı mı? Böyle bir yolu izinsiz nasıl açarsınız. Belediye olarak biz bile yol yapacağımız zaman yasal dayanaklarla çalışıyoruz” diye konuştu.

“ZEYTİN VE İNCİR ZARAR GÖRÜR”

Yoldan çıkacak tozla toprağın zeytin ve incire büyük zarar vereceğini belirten Akın, “Ziraat Odası Başkanı olarak da ben buna karşıyım. Belediyenin arazisinden de geçmişler. Biz de gerekli işlemleri ve şikayetlerimizi Cumhuriyet Başsavcılığına yapacağız. Bu süreçte de jandarma ile buraya gelerek yoldaki çalışmayı durdurduk. Zeytin ağacı ve tarım ürünleri kolay yetişmiyor. Tarıma verilecek her zararı Aydın’a verilmiş gibi düşünüyoruz. Jeotermal kaynakları her ne kadar önemliyse, tarım da çok önemlidir. Yasal olmayan bu işe Germencikli vatandaşlarım adına karşı çıkıyor ve durduruyoruz. Bazı köklenen zeytin ağaçlarını da gözükmemesi için toprağın altına gömüyorlar” dedi.

İLÇE BELEDİYESİNDEN ONAY YOK

Çalışmaları haber alınca durdurduklarını belirten Belediye Başkanı Yardımcısı Adem Toy, “Çalışmaları durdurduktan sonra bize iki satır dilekçeyle başvuru yaptılar. Yaptıkları müracaatın karşılığında henüz bizim tarafımızdan onay verilmedi. Yolla ilgili proje, kroki, kaç metre olacak gibi hiçbir detay bilgi yok. Tarım müdürlüklerinden de herhangi bir izin alınmış değil. Kaç zeytin ağacının kesileceği ve yok olacağı bile belli değildir. Biz çalışmaları durdurunca Maren A.Ş.’nin yetkilileri buradaki arazi sahipleri ile bir toplantı yapmışlar. Bu toplantı sonucunda her zeytin ağacına 850 lira bedel ödenmesi için anlaşma sağlamışlar ve vatandaşların rızasını almışlar. Vatandaşlar ‘tamam’ demiş. Ama bir zeytin ağacına 850 lira vererek kesilmesi yasal olarak doğru mu? Zeytincilik kanunlarına göre gerekli mercilerden gerekli izinlerin alınması gerekmektedir” dedi.

VAR OLAN YOLU AÇIYORUZ SAVUNMASI

Yol açma çalışmalarını doğrulayan Maren A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Şişman, “Normalde var olan ve vatandaşların kendi arazilerine gitmek için kullandıkları patika yolu biz ıslah etmek suretiyle genişletme çalışmalarına başladık. Bu çalışmayı yaparken de Dağkaraaç Muhtarı’nın bilgisi dahilinde ve önceki gün akşam da orada arazisi olan vatandaşlarla toplantı yaptık. Vatandaşlara gerekli bilgileri vererek bir komisyon oluşturduk. O komisyonda yoldan dolayı oluşabilecek zarar ziyanla ilgili ne talepleri varsa onları belirledik. Daha sonrada zeytin ağacı başına 850 lira. Zarar gören arazinin metrekaresine ise 25 lira ödenmesi için değer biçtik. İlk etapta bu zararlarının ödenmeyeceğini düşünüyorlardı. Ama biz toplantı sonrasında bir protokol yapınca vatandaşlar da bu yolun kendileri için çok faydalı olacağını ve bunu da bir hizmet olarak gördüklerini bu şartlar altına bir sakıncanın olmayacağını söyleyerek yolun yapılmasını istedi. İlk başta Germencik Belediye Başkanlığı’na yolun yapılmaması için müracaat bulunmuşlardı. Bu nedenle de belediye ekipleri yoldaki çalışmayı durdurmuştu. Vatandaşların onayını aldıktan sonra çalışmaları yeniden başlattık. Ancak bu kez yine belediye ekiplerince yoldaki çalışma durduruldu. Yol şu an durdurulmuş durumda. Biz de pazartesi günü olacak gelişmeleri bekliyoruz. İlgili makamlarla görüşmeler yapıp gerekli izinleri aldıktan sonra yolun yapılmasını sağlayacağız” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın