Ayasofya’nın Mermerleri İasos’tan Gitmiş

Ayasofya Müzesi'nin yapımında kullanılan kırmızı mermerlerin, Milas'taki İasos Antik Kenti'nden gönderildiği belirlendi.

Ayasofya Müzesi’nde kullanılan kırmızı renkli mermerlerin Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan İasos Antik Kenti’nden gönderildiği belirlendi.

Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık köyündeki İasos Antik Kenti’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Viterbo Tuscia Üniversitesi tarafından yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı çalışmalarında, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Viterbo Tuscia Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden 28 uzman görev yapıyor.

İasos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Marcello Spanu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İasos’un, döneminde çok önemli bir liman kenti olduğunu, dünyada çok az örneği bulunan kırmızı renkli mermerlerin de burada çıkarıldığını anlattı.

İasos’tan çıkarılan kırmızı mermerin gemilerle başta İstanbul olmak üzere dünyanın çeşitli kentlerine gönderildiğine dikkati çeken Spanu, “MS 6. yüzyılda yapımına başlanan Ayasofya’nın duvar panolarında kullanılan kırmızı renkli mermerlerin buradan gönderildiğini belirledik” dedi.

Mermeri hidrolik sistemle kesiyorlardı

Kırmızı mermerin kutsal mekanlar ile bazı idari yapılarda kullanıldığını vurgulayan Spanu, mermerlerin Roma döneminde geliştirilen hidrolik bir sistemle gelen siparişe uygun biçimde, ocak işçileri tarafından kesildiğinin altını çizdi. Spanu, “Araştırmalarımızda bir taş ocağı işçisinin, yaptığı işi ve duasını anlattığı yazıt bulduk. İasos’taki bu mermer ocağı, döneminde çok etkin kullanılan ve yoğun sipariş alan bir işletmeymiş” diye konuştu.

Spanu, İasos’taki kırmızı mermerin ayrıca İtalyan şair Dante’nin Ravenna kentindeki mezarında, Yunanistan ve İsrail’deki bazı idari yapılarda da kullanıldığını belirlediklerini ifade etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın