Avustralya’da 99 Kubbeli Cami

Sidney'deki Punchbowl Mosque, beton kullanımı ve cesur tasarımıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Fotoğraflar: Rory GardinerCandalepas Associates tarafından tasarlanan cami Sidney’in batı kesiminde yer alıyor. Caminin mimarı Angelo Candalepas, proje için Avustralya İslam Cemiyeti tarafından görevlendirilmiş. Cami cesur tasarımıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Sydney Punchbowl’daki yeni camii, dinler arası ilişkilerin geliştirilmesine yardım etmek istiyor.

Bu yeni cami, içerisinde bir ilkokul ve diğer hizmet binalarını da barındıran büyük bir kompleksin içerisinde bulunuyor. Binalar arazinin sınırlarını kucaklayarak merkezi bir avlu oluşturuyor. Cami ise bu arazinin batısında konumlanıyor.

Ağırlıklı olarak betonla kaplı olan cami girişinde bir de minare bulunuyor. Ortadoğu’da bulunan birçok camiinin aksine Punchbowl Camii’nin minaresi yapının ölçeğini kırarak açık bir giriş sunuyor.

Caminin basamaklı merkezi kubbesinin etrafında ise ışıklıklar bulunuyor. Kubbenin tam ortasında kadınlar için ayrılmış ve konumu itibariyle de güçlü bir asma kat yer alıyor.

 

Kubbenin etrafını 99 adet yarım kubbe şeklindeki kabartmalı oymalar çevreliyor ve bu yarım kubbelerin her biri ışıklıklar ile gökyüzüne açılıyor. Işıklıklar, Müslümanların yüzyıllar boyu gökbilimlerine olan yakın ilgisine referans veriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın