Atatürk Havalimanı’na Ek Park için Askeri Alanda Çalışma Başladı

Atatürk Havalimanı’nda, yeni park alanlarının oluşturulması amacıyla Milli Savunma Bakanlığı tarafından sivile tahsis edilen askeri bölgede çalışmalar başladı.

585 dönümlük alana, hava trafiğinin rahatlatılması amacıyla 26 tek koridorlu orta boy ve 17 geniş gövdeli büyük olmak üzere 43 uçaklık park alanı yapılacak.

Atatürk Havalimanı’nda planlanan yatırımlar ile hava trafiğindeki yoğunluğun azaltılması amacıyla yaklaşık 30 yıldır devredilmesi istenen askeri meydan, 13 Mart’ta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na tahsis edilmişti. Askeri alana, uçak park yeri ve taksi yolu (pisti aprona birleştiren yol) yapılması amacıyla 28 Haziran’da düzenlenen ihaleyi ise Makyol İnşaat kazanmış, 26 Temmuz’da yer tahsisi gerçekleştirilmişti. Park alanlarının yapılması için beklenen inşaat çalışmaları ise Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nden gelen uyarılar üzerine başladı. Makyol İnşaat, hazırladığı iş programını, Atatürk Havalimanı’ndaki uçak trafiği yoğunluğuna göre yürütecek.

DHMİ yetkilileri, Makyol İnşaat’a, yer tesliminin yapıldığını belirterek, havalimanındaki apron (uçakların bulunduğu alan) ihtiyacının karşılanacağını ve en kısa zamanda yeni park alanlarının hizmete gireceğini söyledi. Yetkililer, Atatürk Havalimanı’ndaki askeri alana 26 tek koridorlu orta boy ve 17 geniş gövdeli büyük boy olmak üzere 43 uçağa hizmet sunan park alanı yapılacağını bildirdi. Makyol Grubu, son yıllarda havalimanı çalışmalarıyla da dikkat çekiyor. 2004’te Kuzey Irak’ta 372 milyon dolarlık Irak’taki Erbil Hawler Havalimanı ihalesini Cengiz İnşaat ile kazanan şirket, Bursa Yenişehir Havalimanı ihalesini de, 2005’te almıştı. İstanbul’da yapılacak üçüncü havalimanı ihalesine de giren Makyol İnşaat, 4 milyar Euro artı KDV’lik teklif sunmuş ancak açık artırma başlamadan ihaleden çekilmişti. Atatürk Havalimanı, her yıl artan uçak trafiği nedeniyle son yıllarda ciddi yoğunluk yaşarken, özellikle uçak park sorunu nedeniyle uzun süreli rötarlara sahne oluyordu. Yoğunluğa çare bulmak amacıyla havalimanına sefer düzenlemek isteyen yerli ve yabancı havayolu şirketlerine uçuş izni veremeyen DHMİ, askeri meydanın devri ile yapılacak yeni park alanları sayesinde hava trafiğindeki yoğunluğa büyük bir nefes aldırmış olacak. Atatürk Havalimanı’nda yıllardır atıl şekilde bekletilen 585 dönümlük arazinin sivile devredilmesi ile ilk etapta Yeşilköy tarafında yer alan askeri alandaki savaş uçaklarının konulduğu bombaya dayanıklı ‘shelter’ olarak adlandırılan hangarlar yıkılacak. Bugüne kadar korunakların büyük bir bölümü yıkıldı. Böylece, askeri apron, lojman ve Havacılık Müzesi’nin bulunduğu alan, havalimanının sınırlarına dahil edilecek. Daha sonra da, bu alana 43 uçaklık park alanı ve taksi yolları yapılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın