Arkeologlar Derneği Uyardı: “İmalat-ı Harbiye Usta Mektebi’nin Yeri Arkeolojik Park”

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi İmalat-ı Harbiye Usta Mektebi'nin eski yerinin bir kısmının cadde, bir kısmının da arkeolojik kazı alanı olduğunu belirterek, mektebin inşasının olanaksız olduğunu vurguladı.

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi İmalat-ı Harbiye Usta Mektebi’nin yeniden inşa edilmesinin mümkün olmadığını ve inşaatın yapılacağı alanın arkeolojik park olduğunu bildirdi.

Derneğin yaptığı açıklamaya göre, İmalat-ı Harbiye Usta Mektebi’nin zamanında kurulmuş olduğu yerin bir kısmı bugün cadde olduğu için binanın tekrar yapılabileceği alan bulunmuyor.

“Bir 19. yy yapısı olan İmalat-ı Harbiye Usta Mektebi, Meclis-i Mebusan Caddesi’nin batı kenarındaki eğimli araziye Mimar Sinan Üniversitesi yönetimi tarafından yeniden inşa edilmek istenmektedir.

Söz konusu mektep binası 1957 yılında yol açma çalışmalarında yıkılmıştır, bina kısmen Meclis-i Mebusan Caddesi’nin geçtiği yerde, kısmen de caddenin batısındaki eğimli arazide bulunmaktaydı. Bu durumda günümüzde binanın tümüyle yeniden yapılması imkansızdır, çünkü yeterli arazi kalmamıştır.

Ayrıca geçerli olan imar planında alan ‘arkeolojik park’ olarak gösterilmiştir.”

İstanbul’un veri kaynağı

Dernekten yapılan açıklamada, Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız’ın Taraf gazetesinde yayınlanan mülakatta sözkonusu alan için “Oradan çıkabilecek tek şey Tophane Lüleleri olacaktır” ifadelerini kullanması da eleştirildi.

Yapılan kazılarda M.S. 6.-7. yüzyıllara tarihlenen buluntulara ulaşıldığı ve henüz alanın büyük kısmının kazılmadığı da hatırlatıldı.

“Söz konusu buluntular arasında olasılıkla bir yapı kompleksinin parçası olabilecek bir hamama ait kalıntılar, mermer bir lahit, çok sayıda sikke ve kandil açığa çıkarılmıştır.

Henüz alanın büyük bir kısmı kazılmadığı halde şu ana kadar ele geçenler, tarihini çok az bildiğimiz İstanbul için son derece önemli birer veri kaynağı niteliğindedir.

Çünkü, kent içinde üzerinde yapı stoğu bulunmayan ve arkeolojik dolgu içeren, dolayısıyla o kentin geçmişi üzerine arkeolojik yöntemlerle bilgi elde edilebilecek bu türden araziler pek azdır.”

Topçu Kışlası benzetmesi

İmalat-ı Harbiye Usta Mektebi’nin inşa edilemesinin planlandığı alanın kent arkeolojisi için son derece önemli olduğunu vurgulayan Arkeologlar Derneği, bu durumun kabul edilebilir olmadığını ifade etti.

Derneğin açıklamasında İmalat-ı Harbiye Usta Mektebi’nin Yeniden İhya Projesi’nin Topçu Kışlası gibi bir yeniden ihya projesi olduğuna da dikkat çekildi. 

Etiketler

Bir yanıt yazın