Aptullah Kuran Arşivi Dijital Sergi Olarak Yayında

Boğaziçi Üniversitesi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi, Aptullah Kuran'ın arşivini tanıtmak amacıyla "Beşerî Bilimler ve Mimarlığın Kesişiminde Bir Alim: Aptullah Kuran" başlıklı dijital bir sergi hazırladı.

Aptullah Kuran, rektörlük makamında, 1977 (Kaynak: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi)

“Beşerî Bilimler ve Mimarlığın Kesişiminde Bir Alim: Aptullah Kuran” başlıklı dijital sergi Boğaziçi Üniversitesi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi tarafından hazırlandı. Sergi, Kuran’ın mesleki hayatından kesitler sunarken arşivindeki belgelerden bazılarını gün yüzüne çıkarıyor. 

Sergiye http://bogaziciarsivleri.boun.edu.tr/sergi/kuran.php adresinden ulaşılabilir. 

Arşivde Neler Var?

Boğaziçi Üniversitesi Müze binasında bulunan Aptullah Kuran arşivi yazılı malzeme olarak kitaplar, ders notları, mektuplar, resmi evrak ve kişisel belgeleri içeriyor. Arşivde görsel malzeme olarak 4.602 fotoğraf; 357 eskiz ve çizim; 353 reprodüksiyon plan, kesit, görünüş; 180 kaset; 4.280 dia fotoğrafı bulunuyor. Bu arşivin kataloglama ve sayısallaştırma çalışmaları devam ediyor.


Aptullah Kuran’ın Selçuklu ve Osmanlı dönemi mimari eserlerine dair alfabetik sıraya göre, zarflar içinde tasniflenmiş notları

Aptullah Kuran Kimdir?

Ünlü mimarlık tarihçisi Aptullah Kuran, 1927 yılında İzmir’de dünyaya geldi. 1939 yılında Robert Kolej’e giren Kuran, ardından Yale Üniversitesi’nde yüksek öğrenimine devam etti. Kuran, bu kurumdan 1952 yılında mimarlık, 1954 yılında yüksek mimarlık derecesini aldı. Türkiye’ye döndükten sonra kısa bir süre Tuğrul Devres ve Vedat Dalokay’ın bürolarında çalıştı. Ardından kendi mimarlık bürosunu açan Kuran, Robert Kolej Perkins Hall (Mühendislik Binası), Yeşilköy Havaalanı yakınında Tropik Hastalıklar Hastanesi, Erenköy’de Özer Esen Evi, Tuzla’da Ögelman Evi ve Ankara’da İran Kültür Merkezi gibi projeleri hayata getirdi. 1957 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde akademik kariyerine devam eden Kuran, 1960’ların başında mimarlık tarihine yöneldi.


Mühendislik Fakültesi

1960-1968 yılları arasında ODTÜ Mimarlık Fakültesi dekanlığı yaptıktan sonra 1968’de Robert Kolej Yüksek Okulu Türk Müdür Başyardımcılığı görevini üstlendi. 1971 yılında eğitime başlayan Boğaziçi Üniversitesi’nde 8 yıl boyunca kurucu rektör olarak üniversitenin gelişimine önemli katkılarda bulundu. Gerek mimar ve mimarlık tarihçisi, gerek eğitimci, gerek yönetici kimliği ile onunla temas eden birçok insanın hayatında izler bırakan Aptullah Kuran, 2001 yılında geçirdiği bir kalp krizi sonrası hayata veda etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın