Antalya Kent Müzesi Projesi’nin Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Kent Müzesi Projesi ile Türkiye'de ilk defa eski bir stadın yerine yoğunluklu başka bir bina yapılmadan, alanın yeşil alan haline dönüştürüldüğünü ve halka açık bir park haline getirildiğini söyledi.

Atatürk Stadı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi yerleşkesinin de yer aldığı alanda yapılması planlanan Antalya Kent Müzesi Projesi’nin tanıtım toplantısı Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Türel, son günlerde yaşanan terör olaylarını kınayarak, acılarının büyük olduğunu ancak teröre de boyun eğmeyeceklerini ve teslim olmayacaklarını vurguladı.

Bu yıl yaşanan gelişmeler nedeniyle turizm sektörünün moralinin bozuk olduğunu ancak Hükümetin bu konuda gelişmeler sağlanması için gayret gösterdiğini dile getiren Türel, “Kent müzesi projemizi de örnek göstererek ‘Kimse Antalya’nın ve Antalya turizminin geleceğiyle ilgili endişeye kapılmasın’ demek istiyorum. Her gün hayallerimiz bir adım daha gerçeğe dönüşüyor. Antalya kabuk değiştiriyor ver güçlü adımlar atıyor” dedi.

Kent Müzesi’nin Antalya’nın en heyecan verici projeleri arasında yer aldığını ve dünyanın en iddialı müzelerinden biri olacak projeyi uygulamaya başlamanın gururunu yaşadıklarını kaydeden Türel, müzenin bir kültür kurumu olmanın yanı sıra kentlilik bilincinin oluşmasında da öncü rol oynayacağını, Antalya kimliğinin ortaya çıkarılması, Antalya’nın tarihiyle güzelliğini birleştiren bir proje olacağını belirtti.

Türel, projeyle alanın bir buluşma noktası, iletişim, eğitim ve kültür merkezi olmasını istediklerini ifade ederek, projenin Antalya’da yaşam kalitesinin yükselmesine, geçmiş ve geleceğin bir bütün olarak algılanmasına vesile olacağını kaydetti.

Turizm ve tarımda Antalya’nın “başkent” olarak adlandırıldığına dikkati çeken Türel, Antalya’nın kültür ve spor başkenti olarak da anılacağı projeleri hayata geçireceklerini anlattı. İslam Medeniyetleri Müzesi, Kent Müzesi, Doğa Tarihi Müzesi, Su Müzesi, Kadın Müzesi, Bilim Müzesi ile Kepez’deki Dokuma arazisi üzerine Otomobil Müzesi ve Oyuncak Müzesi’nin yapılacağını kaydeden Türel, “Herhalde dünyanın hiçbir şehrinde bir anda bu kadar müze çalışması yoktur” diye konuştu.

Sivil toplum ile yerel yönetim iş birliğinin Türkiye’de en başarılı örneğini sergileyeceklerini söyleyen Türel, her projelerini şehrin paydaşlarıyla iş birliği içerisinde yürüttüklerini, Antalya Kent Müzesi Projesi’nde de Antalya Kent Konseyi ile ortak çalıştıklarını belirtti.

Antalya Kent Müzesi Projesi’nin çabalarının yeni olmadığını, ancak 2009’daki yerel seçimlerin ardından askıda kaldığını ifade eden Türel, “Bu projemiz de diğerleri gibi 2009’dan sonra askıda kaldı. 5 yılı kaybettik ancak o yılları telafi etmek için bu projeleri tekrar ele almış durumdayız” dedi.

“Kendileri gibi zannedenler iftira attılar”

Antalya Kent Müzesi Projesi ilk dile getirildiğinde “Spor salonu yerine AVM yapacaklar” iddiasında bulunulduğunu hatırlatan Türel, “Kesmedi, stadyumu yıkıp oraya da AVM yapacak dediler. Bunu yapan gazeteciler var Antalya’da. Türkiye’de ilk defa eski bir stadın yerine yoğunluklu başka bir bina yapılmadan, alan tamamen yeşil alan haline dönüştürülüyor ve halka açık bir park haline geliyor. Ama iftira fabrikatörleri, vizyon fukaraları, dervişin fikri neyse zikri de odur sözündeki gibi, asıl AVM’ci kendileriyken bizi de kendileri gibi zannedenler iftira attılar. Şimdi bu projeye baksınlar belki biraz utanıp ders alırlar diyeceğim ama gerek yok. Gölge etmesinler başka ihsan istemez” diye konuştu.

Türel, 2018 yılının sonbaharında Antalyalıların gurur duyacakları bir müzeyi ziyaret edip onun hizmetlerinden yararlanma fırsatı bulacağını dile getirdi. Büyükşehir Belediye binasının 1930’lu yılların mirası, Atatürk Stadı’nın tribününün ise hatıraların yaşatılması için korunacağını kaydeden Türel, “Benim o statta çocukluğum geçti. O çim sahada futbol oynamak için gizlice girip görevliler tarafından sopayla kovalanırdık. Herkesin o statta hatıraları var. Onların hatıralarını da burada yaşatacağız” dedi.

Proje paydaşlarından Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt ise kurulacak Antalya Kent Müzesi ile Antalyalıların kentlilik bilincini geliştirmeyi, toplumsal değerlerin unutulmamasını, zenginlikleri korumayı ve gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Kent müzesi çalışmalarının sağlıklı yürümesinin öncelikle kent dinamiklerinin görüşlerine saygılı, kentlileri dışlamayan bir çalışma yöntemiyle sürdürülmesine bağlı olduğunu söyleyen Kurt, “Bu gerçekleşirse Antalya sadece Türkiye’nin en büyük kent müzesine sahip olmakla kalmayacak, en geniş katılımlı kent müzesini de hayata geçirmiş olacak” dedi.

Kurt, projenin tekrar gündeme gelmesinde ve hayata geçirilmesinde destek veren ve katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Proje mimarı Hüseyin Kahvecioğlu da projenin gerçekleştirilme aşamasında yapılacaklar ve tamamlanmasının ardından yer alacak alanlar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Kahvecioğlu, projenin yapım aşamasında belediye hizmet birimlerinin yer aldığı bölgede 2 binanın korunacağını ve müze sergilerine hizmet vereceğini, diğerlerinin ise kaldırılacağını söyledi.

Kahvecioğlu, Atatürk Stadı’nın açık tribün harici alanlarının da tamamen kaldırılacağını, açık tribünün ise güçlendirilip, kapasitesi düşürülerek açık alan aktivitelerinde değerlendirileceğini kaydetti. Kahvecioğlu, projede ağaç dokusunun da korunacağını sözlerine ekledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın