Ankara’nın Dereleri Üzerine Bir Belgesel: “Asfaltın Altında Dereler Var!”

“Asfaltın Altında Dereler Var!” belgeseli, Ankara’nın kayıp derelerinin izini sürüyor ve bu derelerin tekrar günyüzüne kavuşturulması için verilen mücadeleye ışık tutuyor.

“Ankara, 1923 yılında genç Cumhuriyetin başkenti ilan edildiğinde, denize kıyısı olmayan bu kentin ilk planlarında kente hayat verecek başka bir unsur göze çarpıyordu; dereler. 20. yüzyılın ilk yarısında yeniden inşa edilip Atatürk devrimlerine ev sahipliği yapan bu kent büyüdükçe derelerini yitirdi. Günümüzde “gri kent” olarak zihinlerde yer eden başkentin caddelerinin altından dereler sessizce akmaya devam ediyor ama kent sakinlerinin çoğunluğu bunun farkında olmadan günlük hayatlarına devam ediyor. Bu kaybolan dereleri hatırlayan ve onlara ne olduğunu merak eden bir grup aktivist ise derelerin izini sürmeye devam ediyor. Eski fotoğraflarda, anılarda ve haritalarda bulunan dereler acaba yerin altında halen yaşıyor mu?”

Ahmet Demirtaş, Ahmet Soyak, B. İdil Börtücene, Bilge Bektaş, Bülent Batuman, Doğan Altınbilek, Duygu Cihanger, Erman Tamur, Hasan Akyar, İsa Çapanoğlu, Kumru Arapgirlioğlu, Onur Bektaş, Mehmet Tunçer, Okan Çağrı Bozkurt, Önder Algedik’le yapılan söyleşilerin olduğu belgeselin yönetmenliğini Yasin Semiz üstlenmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın