Anish Kapoor SSM’ye Sığar mı?

Sakıp Sabancı Müzesi büyük bir sergiye hazırlanıyor. Oldukça büyük...

Biyomorfolojik formları, devasa kütlelere büründüren Anish Kapoor’un eserleri 10 Eylül’de İstanbul’da, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde olacak.

Çoğumuz Kapoor’u, son çalışması, 2012 Londra Olimpiyatları’nın kırmızı ve heybetli Orbit’inden hatırlıyor olabilir. Ya da “Olur mu canım doğal formların yumuşaklıkla yontulduğu her heykelini adım gibi biliyorum!” da diyebilirsiniz. Ama herkesi bir heyecan sardığı kesin.

Anish Kapoor’un hayatını “çok kısaca” özetlersek; 1954 Mumbai doğumlu, halen 1970’li yıllardan bu yana sanat eğitimi için gittiği İngiltere’de yaşıyor. Londra’da Hornsey College of Art ve Chelsea School of Art and Design’da sanat eğitimi gören sanatçı, bugün Kraliyet Akademisi üyesi ve Britanya İmparatorluk Nişanı sahibi. Eserlerinde öne çıkan “pigment heykelleri” nin hikayesi ise Kapoorun, 1970’lerin sonunda ziyaret ettiği anavatanı Hindistan’da gördüğü boya pigmentlerinden etkilenmesine dayanıyor. 1990’da Venedik Bienali’nde, 1992’de Documenta’da İngiltere’yi temsil eden Kapoor, 1991 yılında aldığı Turner Ödülü’yle İngiliz sanat ortamının önde gelen sanatçılarından biri haline geliyor. Heykel ve mimariyi, mühendislik ve teknolojiyi birleştiren, alışılmışın dışında bir heykeltıraş olmasıyla ise adından “Sanatın son 50 yılına yön veren sanatçı” olarak bahsedilmeye başlanıyor.

Yine, Yeniden, Büyük!

İşlerini çoğunlukla tekrar tekrar yapmanın bir devinim olduğuna inanan Kapoor, her bir tekrarın bir versiyon olduğuna, her bir yeniden yapım da yeni bir filizlenme olduğuna inanmakta.

“İhtimallerle ilgileniyorum” diyen Kapoor, çimentoyu akıtıp dondurduğu kalıplardan çıkacak ürünün, eserin son hali olup olmadığıyla ilgileniyor. Ne zamanki çıkan form ona birşeyler çağrıştırır, o zaman nesnenin anlamsız olmaktan çıktığını belirtiyor.

Çünkü onun için eserin fiziksel ve sosyal bağının olması önemli, Mekanla ya da sosyal alan ile iletişime geçmesi gerekiyor. Çoğu zaman iletişime geçen doğa ile doğanın kendisi olur, bir ayna sayesinde…

Anish Kapoor SSM Sığar mı?

Öncelikle belirtelim Normal Rosenthal küratörlüğünde ki sergide Kapoor’un daha önce hiç görmediğiniz eserleri yer alacak. Fakat devasa heykeller sergi kapsamında yer almıyor. Binlerce kiloluk taş heykeller ise, hem müzenin bahçesini hem de Beyoğlu Akbank Sanat Galerisi’nin giriş katı için hazırlanıyor.

Bizi ne mi bekliyor? Anish Kapoor canlı yayında anlatıyor!

Etiketler

Bir yanıt yazın